Ще започне ли Германия да депортира по-бързо мигранти?

2389
Ще започне ли Германия да депортира по-бързо мигранти?
Снимка: Getty Images / Guliver

Германското правителство е поставено под натиск. Миграцията е сериозен проблем за много хора в страната, а и е тема, която крайнодесните популисти инструментализират за свои цели.

Канцлерът Олаф Шолц обяви реформа в миграционната политика. “Накрая ще се наложи да депортираме много от онези, които нямат законното право да останат в Германия”, коментира Шолц пред списание “Шпигел”. Кабинетът прие законопроекта, изготвен от министърката на вътрешните работи Нанси Фезер.

Германия е приела повече от милион бежанци от Украйна. Те трябваше да бъдат настанени, децата им се нуждаеха от място в детски градини и училища. През миналата година още 244 хиляди души подадоха молби за убежище. Тази година експертите предполагат, че броят им ще се увеличи до 300 хиляди.

Още: „Билд“ осъди Германия за нарушаване на свободата на изразяване

Дори онези, които нямат право да останат в страната за по-дълъг период, сега не могат да бъдат депортирани. Вътрешната министърка сега иска да ускори депортациите.

Кой може да бъде депортиран?

В интервю за ДВ експертът по миграцията Гералд Кнаус говори за "депортационна офанзива, която е била предвидена в коалиционното споразумение на управляващите партии - с акцент върху престъпниците и опасните лица.”

Това е особено важно за Фезер. След решението на кабинета тя заяви: "Това се отнася особено за организираната престъпност, с която се борим още по-решително." Експулсирането на контрабандисти и членове на престъпни организации ще бъде значително улеснено, "независимо от индивидуалната присъда в случай на достатъчно факти, доказващи участието в престъпна организация".

Още: Защо Франция се справя по-добре от Германия

Плановете на вътрешната министърка ще засегнат и хора, чиито молби за убежище са били отхвърлени или които изобщо не са подавали такива. По данни на Министерството на вътрешните работи към края на септември в Германия е имало около 255 000 души, които са били задължени да напуснат страната. Около 205 000 от тях обаче имат временно разрешение за престой и не могат да бъдат депортирани. Такова се издава например, защото страните, от които идват, не са безопасни, в случай на заболяване, започнало професионално обучение или липсващи документи. Депортиране не е възможно и ако страната на произход отказва да приеме хората.

Изследователят по въпросите на миграцията Кнаус се съмнява, че германските власти ще депортират много от хората с такива разрешителни. “Илюзия е, че тези хора, някои от които са в Германия от години, могат просто да бъдат депортирани в други държави”.

Какво ще се промени?

Проектозаконът предвижда повече правомощия за властите и полицията, които трябва да извършват депортациите. В бъдеще те вече няма да бъдат обявявани. Предвижда се също така полицейските служители да могат да влизат в помещения, които не са на лицата, подлежащи на депортация. Според властите не са малко случаите на хора, които се укриват в общински жилища.

Още: "Палестинци сме": 7 задържани бежанци в Добричко

Чуждестранни лица, които трябва да напуснат страната, ще могат да бъдат задържани за по-дълго време преди депортацията. Според законопроекта те ще остават в центрове за задържане до 28 дни. До момента задържането беше възможно най-много десет дни. Ако лицето не предостави паспорта си, властите ще могат да претърсят мобилния му телефон и личните му вещи, за да установят самоличността му.

Как реагират правозащитните организации и опозицията?

Правозащитни организации като Pro Asyl се противопоставят на плановете. Според тях в центровете за задържане често се случват инциденти и дори самоубийства. Организацията Terre de Hommes, защитаваща децата, се опасява, че затягането на законите ще означава за много деца и подрастващи живот в постоянен страх от депортация.

Критики не липсват и вътре в управляващата коалиция. Представители на Зелените и на Социалдемократическата партия смятат, че промените са твърде радикални. Според консервативните ХДС и ХСС пък законът трябва да е дори по-строг. Законопроектът сега ще трябва да бъде гласуван в парламента, където може да бъде променен.

Още: Четирима българи са загинали при срутване на строително скеле в Хамбург? (ОБНОВЕНА)

Миграционни споразумения със страните на произход?

Експертът Гералд Кнаус смята, че планираната реформа е правилна само по принцип. “Много важни са миграционните споразумения - сътрудничеството с държавите, които ще трябва да приемат обратно гражданите си, които ние ще депортираме”. С оглед на увеличаващата се миграция германският канцлер Шолц обяви, че ще бъдат сключени такива споразумения с държавите, с които все още няма законова рамка за депортации. Преговори се водят с Мароко, Молдова, Киргизстан, Кения и Колумбия, обяви Нанси Фезер.

Кнаус дава и някои негативни примери - Германия прие много бежанци от Нигерия и Замбия. Повечето от тях не са получили убежище, но държавите отказват да ги приемат обратно. Такъв е случаят и с Ирак.

В това отношение планираната реформа с по-строги правила за депортация е само първата стъпка и едва ли ще има голям ефект, смята Кнаус. “Ако целта е да се намали нелегалната миграция в Германия, можем да се съмняваме, че това е пътят”, казва той.

Още: Пред Бундестага в Берлин издигат защитни стълбове срещу терористични атаки (СНИМКИ)

 

Източнк: Дойче веле

Плувал от Турция: Гръцките власти спасиха мигрант в района на остров Кос

В Русия: Полицейски хайки ловят мигранти за фронта в Украйна

Рекорден брой нелегални имигранти заливат Германия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа