Скандал в Полша: Скрила ли е армията прелитането на руска ракета в страната?

7924
Скандал в Полша: Скрила ли е армията прелитането на руска ракета в страната?
Снимка: Getty Images/Guliver

Армията на Полша, в разрез със задълженията си, не е предупредила прокуратурата и цивилните власти за нарушаване на полското въздушно пространство от страна на неидентифициран обект през декември 2022 г. Това показва разследване на местното радио RMF 24.

Става въпрос за военния обект, открит в края на април тази година близо до град Бидгошч – ракета без бойна глава, но с руски надписи по нея. Медията твърди, че вероятно това е руска крилата ракета Kh-55, изстреляна от Беларус по време на една от многото масирани атаки срещу Украйна.

Това вече е безумие: Песков за решението на Полша да преименува Калининград

Решението на Полша да промени имената на Калининград и региона на полски език предизвика бурна ответна реакция в Русия.   Дм...

Изглежда, че полската армия е игнорирала инцидента или е искала да го прикрие, твърди RMF 24.

Самото подозрение за нарушение на полското въздушно пространство трябва да доведе до уведомяване на правоприлагащите органи. Прокуратурата е тази, която трябва да обясни обстоятелствата на всяко незаконно преминаване на границата или нарушение на полската територия.

През декември до разследващите не е изпратено никакво уведомление по този случай, а както установяват репортерите на RMF 24, производството по този случай е образувано едва в края на април 2023 г.

Нещо повече, разследването е започнало след няколко месеца и не след уведомяване на военните, а на гражданските власти. Случаен минувач алармирал за неидентифицирания обект. До момента прокуратурата е класифицирала падането на крилатата ракета като причиняващо заплаха за живота и здравето на много хора. Възможно е обаче сега квалификацията да бъде разширена.

Медията твърди, че е възможно и да се проверява дали държавни служители не са изпълнили задълженията си и дали са превишили правомощията си.

Руски изтребител се опита да разбие полски L410 над Черно море, румънски изтребители в готовност да се намесят

Полски самолет L410 е бил прехванат от руски изтребител Су-35 на 5 май, при което са извършени „многократни агресивни и опасни ма...

В края на 2022 г. руски тактически бомбардировач Су-34 се е приближил до въздушното пространство на НАТО. Тогава полските военни са регистрирали обект, който летял към Полша от Беларус. Според RMF 24 полските служби са се опитали да проследят обекта, но са го изгубили от поглед близо до Бидгошч, на около два километра от мястото, където в края на април цивилен гражданин случайно откри останки от ракета "въздух-земя". Военните са търсели обекта, но не са уведомили нито прокуратурата, нито премиера Матеуш Моравецки.

Самият ръководител на полското правителство потвърждава, че не е знаел за ракетата. "Разбрах за инцидента, когато го докладвах. Беше малко преди края на април", заяви Моравецки в сряда.

По неофициални данни на полското радио - заради ракетата в правителството във Варшава има остър конфликт между Мариуш Камински, който контролира службите и униформените, и министъра на правосъдието.

А ето как от армията (не) отговарят на въпрос защо не са уведомили прокуратурата: "Окръжната прокуратура в Гданск води производство във връзка с откриването на останките от обекта в околностите на Бидгошч. Подробности за констатациите на прокуратурата ще бъдат оповестени след края на производството. Бихме искали още веднъж да подчертаем, че ситуацията не застрашава сигурността на жителите. Оперативното командване не е упълномощено да разкрива (информация - бел. ред.) пред обществеността до края на разследването". Прокуратурата във Варшава също заяви, че няма да коментира.

ОЩЕ: Журналист на BILD показа кадри на свалената ракета Кинжал (ВИДЕО)

Във вас ни е надеждата: Руски стриймър се моли на украинците да ударят Кремъл и да премахнат Путин (ВИДЕО)

В сряда, 10 май, руските власти задържаха в Челябинск стриймър, който призовава украинската армия да удари Кремъл и да премахне руския ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Грузия става страшно: Путинистки методи за разправа с инакомислещите (ВИДЕО)

Украйна пак подпали руска петролна база с дронове (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 09.05 - НАТО подготвя декларация за неизпращане на войски в Украйна?

Унгария непреклонна: Няма да подкрепим безумния план за дългосрочна подкрепа на Украйна

Шведски съд призна Грета Тунберг за виновна за неподчинение

Полша се оплака от руски кибератаки

Си Дзинпин пристигна в Унгария, среща се с Орбан

150 000 посрещнаха олимпийския огън в Марсилия

Три големи пожара в Русия, включително в пристанище (ВИДЕО)

Армения обърна гръб на Путин, спира вноските си в ОДКС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа