След фермерските протести: Европарламентът с важни промени

993
След фермерските протести: Европарламентът с важни промени
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският парламент окончателно одобри споразумение с държавите членки, с което се променят важни правила за земеделския и животновъдския сектор.

Това ще включва преразглеждане на т.нар. Директива за емисиите от промишлеността, с която ЕС регулира замърсяването на въздуха, водата и почвата от промишлени инсталации, вкл. животновъдни стопанства, а освен това Директивата регулира генерирането на отпадъци, използването на суровини и енергийната ефективност. На този фон заради фермерските протести в цяла Европа напрежението продължава да бъде голямо и сега са включени и изменения в предварителното законодателство.

"Има риск тези промени да предизвикат нови преговори с всяка страна-членка и всички правителства наново, което ще отнеме цяла една година и то преди избори", разказа евродепутатът от Европейската народна партия и българската ДСБ Радан Кънев, предава репортер на Actualno.com от Страсбург. Той е основен докладчик по темата в ЕП.

Още: Радан Кънев: Начинът на реновиране на сгради в България е изначално порочен

По думите му решението е взето с крехък консенсус, а непосредствено след приемането му той ще има и среща с протестиращи фермери: "Ще опитам да адресирам фермерите накъде да си насочат недоволството, защото то не трябва да е към Брюксел и ЕС. Изцяло в ръцете на националните правителства ще бъдат приетите днес промени да бъдат включени в собствените им законодателства, т.е. облекченията за фермерите зависят повече от собствените им страни", стана ясно от думите на Кънев. 

Какво включват промените?

С приетите днес споразумение и регламент вече най-високите достижими нива на емисии стават задължителни за обхванатите сектори, а Европейската комисия ще направи преглед през 2026 г. дали трябва да бъдат включени стопанствата за едър рогат добитък (говеда).

Новите правила ще намалят вредните емисии от промишлените инсталации и големите свинеферми и птицеферми с цел опазване на човешкото здраве и околната среда. Преразгледаната директива за емисиите от промишлеността ще обхваща и инсталациите от добивната промишленост (мини) и големите инсталации, произвеждащи батерии.

Още: Бой в центъра на Брюксел: Фермери срещу полиция (ВИДЕО)

Евродепутатите ще разширят и обхвата на мерките по директивата за емисии от промишлеността, така че да обхванат свиневъдните стопанства с повече от 350 животински единици (ЖЕ). Изключват се стопанства, които отглеждат свине по биологичен начин и са отглеждани навън за значителен период от време в рамките на една година. Що се отнася до птицеферми, директивата се прилага за стопанства с кокошки носачки с повече от 300 животни и за стопанства с бройлери с повече от 280 животни. За стопанствата, в които се отглеждат както свине, така и домашни птици, ограничението ще бъде 380 животни.

До края на 2026 г. Комисията ще оцени дали е необходимо по-нататъшно справяне с емисиите от отглеждането на добитък, включително от едър рогат добитък, и клауза за реципрочност, за да се гарантира, че производителите извън ЕС отговарят на изисквания, подобни на правилата на ЕС, когато изнасят за ЕС.

Дружествата, които не спазват изискванията, могат да бъдат санкционирани в размер на най-малко 3% от годишния оборот на оператора в ЕС за най-тежките нарушения. Държавите от ЕС предоставят на гражданите, засегнати от нарушенията, правото да искат обезщетение за вреди, нанесени на тяхното здраве.

Още: Европарламентът към страните от ЕС: Възстановете 100% от природата до 2050 г.

ЕП разбира нуждите на протестите

След успешното гласуване евродепутатът Радан Кънев подчерта, че резултатът показва ангажимента на Парламента към целите за нулево замърсяване на Европейския зелен пакт и здравето на европейците. "Освен това то също демонстрира, че тези цели могат да бъдат постигнати без налагане на допълнителна административна тежест върху предприятията и особено върху европейските земеделски производители. Гласуването подчертава, че евродепутатите разбират причините зад протестите на фермерите", подчерта българският евродепутат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com