След "Катаргейт": Евродепутатите искат орган по етика и зам.-председател по почтеността

1258
След "Катаргейт": Евродепутатите искат орган по етика и зам.-председател по почтеността
Снимка: Getty Images

Европейският парламент реагира на арестите за корупция в полза на Катар с незабавни промени и искания за мерки за отстраняване на пропуските в съществуващите правила за прозрачност.

След дебата във вторник ЕП прие резолюция относно съмненията за корупция и по-широката необходимост от повече прозрачност в институциите на ЕС с 541 гласа "за", 2 "против" и 3 "въздържал се".

Партньорът на Ева Кайли: Направих всичко за пари, от които нямах нужда

„Направих всичко за пари, от които нямах нужда“. С тези думи партньорът на арестуваната за корупция бивша зам.-председателк...

Членовете на ЕП изразяват възмущение във връзка с последните твърдения, че евродепутати, бивши членове на ЕП и служители на ЕП са замесени в корупция, пране на пари и участие в престъпна организация, и подкрепят пълното сътрудничество на Парламента с продължаващото разследване. Те отбелязват, че вътрешните системи не са успели да предотвратят корупцията. Също така категорично осъждат предполагаемите опити за корупция от страна на Катар, които представляват сериозна чуждестранна намеса в демократичните процеси на ЕС.

Припомняме, че белгийските власти арестуваха зам.-председателката на ЕП Ева Кайли (вече освободена от поста си) и още трима души, които са обвинени, че са приемали пари и скъпи подаръци от Катар и Мароко. По този начин страните са оказвали намеса върху политическите решения в европейските институции в своя полза.

Незабавно спиране на цялата законодателна дейност, свързана с Катар

Като незабавна мярка членовете на ЕП решиха да преустановят цялата работа по законодателните досиета, свързани с Катар, особено по отношение на либерализирането на визовия режим и споразумението за въздушен транспорт между ЕС и Катар, както и планираните посещения, докато ситуацията не се изясни.

Те също така искат да се спре издаването на пропуски за достъп на представителите на интересите на Катар, докато съдебните разследвания не предоставят разяснения, съобщиха от пресслужбата на Европарламента.

Реформиране на правилника на ЕП

Европарламентът изразява загриженост относно потенциалните конфликти на интереси, причинени от "странични дейности", особено когато някои членове на ЕП работят като управители, членове на управителни съвети или консултативни съвети на банки, мултинационални компании или публични дружества, или като консултанти на такива компании. Членовете на ЕП подкрепят система за деклариране на имущественото състояние в началото и в края на всеки мандат. Тези декларации биха могли да бъдат достъпни само за съответните органи и да бъдат проверявани при наличие на основателни твърдения.

Срамно и позорно. Непоправими щети за Европейския парламент

Всичко е невероятно срамно. Стотици хиляди евро в брой в торби и куфари, скъпи часовници, бижута и данни за платени луксозни ваканции, ...

Те се ангажират също така да осигурят пълна прозрачност по отношение на страничните си доходи и да забранят всякакво външно финансиране на персонала на членовете на ЕП и на политическите групи. Парламентът ще се стреми да въведе забрана на ниво ЕС за дарения от трети страни за членовете на ЕП и политическите партии и иска от Европейската комисия да изготви предложение за тази цел. Следва да се въведе "период на изчакване" след края на мандата на даден член на ЕП, за да се преодолее явлението "кадрова въртележка ", казват евродепутатите.

Членовете на ЕП искат да направят регистъра на ЕС за прозрачност задължителен, да разширят обхвата му, така че той да обхване и представители на държави извън ЕС и бивши евродепутати, както и да го укрепят, за да може да се използва за по-задълбочена проверка на информацията. За да спомогнат за решаването на други свързани въпроси, те се стремят също така да създадат анкетна комисия след приключването на наказателните разследвания и евентуални съдебни производства, която да разследва случаи на корупция и неправомерни действия от страна на държави извън ЕС, както и специална комисия, която да идентифицира потенциални недостатъци в правилата на Парламента и да прави предложения за реформи. Освен това евродепутатите изискват да се назначи специален заместник-председател на ЕП, който да отговаря за проверката на почтеността и за борбата с корупцията и чуждестранната намеса.

Евродепутатите подчертават, че парламентарните групи за приятелство трябва да бъдат надлежно регулирани и контролирани, за да продължат да съществуват. Те възлагат на квесторите да прилагат съществуващите правила и да поддържат достъпен и актуален регистър на групите за приятелство. Те също така призовават да се оповестява информация за "законодателния отпечатък" на предложените текстове и изменения.

Работа с други институции и агенции на ЕС

Парламентът настоятелно призовава ЕК да представи предложение за създаване на независим орган по етика във възможно най-кратък срок, което ЕП предложи през септември 2021 г. Евродепутатите препоръчват подобрения в Правилника за длъжностните лица на Европейския съюз, с оглед привеждането му в съответствие с Директивата за лицата, подаващи сигнали за нередности, която така или иначе ще прилага вътрешно.

Те също така подчертават ролята на Европейската прокуратура, Евроюст, Европол и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и призовават за допълнително укрепване на капацитета и сътрудничеството между Европейската прокуратура и ОЛАФ, както и за общи правила за борба с корупцията за членовете и служителите на органите на ЕС.

Скандалът с Ева Кайли не е изненада: ЕП толерира култура на безнаказаност от години

Европейският съюз прекара последните няколко дни, разтърсен от един от най-лошите скандали, връхлитали Брюксел от десетилетия. Белгийск...

ОЩЕ: Дебелашкият опит на Катар да си купи уважение

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

С дронове: Украйна спря тока в Русия на няколко места

Кръв в Грузия заради полицията: Още един опозиционер пострада сериозно (ВИДЕО)

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа