Словакия: Доставената ваксина "Спутник V" е различна от поръчаната. Русия опровергава

2047
Словакия: Доставената ваксина "Спутник V" е различна от поръчаната. Русия опровергава
Снимка: Getty Images/Guliver

Ваксините "Спутник V" от наскоро пристигналата партида имат различни характеристики в сравнение с партидите от проучванията, публикувани преди време в медицинското списание The Lancet и от партидите, проучвани от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Това съобщи в четвъртък Словашкият държавен институт за контрол на лекарствата (SUKL), цитиран от Ройтерс.

Германия е готова да закупи "Спутник V" без посредничество на ЕС

Германия е готова да закупи руската ваксина "Спутник V" сама, без Европейския съюз, ако това означава, че страната може да ускори кампа...

Поръчката е от 200 000 дози и предизвика политическа криза в Словакия, довела до оставката на премиера. Въпросната ваксина все още не трябва да се прилага поради непълна или неточна информация от производителя, според изявлението на словашката лекарствена агенция.

Агенцията заяви, че е извършила няколко теста за ваксината, но препоръчва да се прилага само след одобрение от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Словашкият президент Зузана Чапутова миналата седмица назначи Едуард Хегер за министър-председател след предшественика си Игор Матович подаде оставка на фона на остър спор, породен от покупката. Матович сключи тази сделка въпреки несъгласието на мнозина от неговата четирипартийна коалиция, което предизвика оставката на поне шестима членове на кабинета. Критиците заявиха, че сделката поставя под съмнение верността на страната към Запада.

Последва остра руска реакция. Руският фонд за директни инвестиции (RDIF), подкрепил проучването и пускането в употреба на ваксината срещу коронавирус "Спутник V", заяви в четвъртък, че Словашкият държавен институт за контрол на лекарствата наркотиците (SUKL) е започнал "кампания за дезинформация" срещу ваксината.

От фонда определиха като "фалшиви новини" словашките твърдения, че предоставените на страната дози на "Спутник V" са били различни от тези при клиничните изпитвания на ваксината.

Юнкер призова ЕС да купи руската ваксина

Европейският съюз трябва да закупи руската ваксина "Спутник V" след съответна проверка от Европейската агенция по лекарствата (EMA), за...

"Информациите, че по някакъв начин ваксината срещу Covid-19 "Спутник V" в Словакия се различава от "Спутник V" в клиничните изпитвания, позовавайки се на анонимни източници, са фалшиви новини. За съжаление очакваме и допълнителни фалшиви новини и провокации от врагове на "Спутник V" в Словакия, които се опитват да подкопаят ваксината", беше написано в официалния профил на "Спутник V" в Twitter.

Словакия е нарушила договора, като е тествала руската ваксина в лаборатория извън мрежата на Официалната лаборатория за контрол на лекарствата в ЕС. С оглед на това Русия поиска от Словакия да върне партидите ваксини обратно, за да бъдат използвани от други страни.

В целия ЕС само Унгария е купила "Спутник V" и вече е започнала да я използва. Австрия води преговори за 1 милион дози, Германия също планира да договори количества, а също и някои автономни региони в Италия и Испания.

Отчетената ефикасност на двудозовата ваксина "Спутник V" първоначално беше посрещната със скептицизъм, след като Русия одобри употребата ѝ през август миналата година, без да изчака резултатите от пълните клинични проучвания. След това въз основа на проучването, публикувано в Lancet, стана ясно, че тя има почти 92% ефективност.

EMA стартира текущ преглед на Спутник V, който според Руския фонд за директни инвестиции (RDIF) е одобрен за използване в 58 страни. Следващата седмица регулаторът на ЕС по лекарствата ще разследва дали клиничните изпитвания на ваксината отговарят на така наречените стандарти за „добра клинична практика“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие": Унищожават милиони бутилки

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа