Смяна на властта в Швеция, крайнодесните с пробив

10408
Смяна на властта в Швеция, крайнодесните с пробив

Лидерът на крайнодесните Шведските демократи Джими Окесон (Jimmie Åkesson) заяви в неделя вечерта, че партията му е сега е "господар на играта", след като стана третата партия в страната на парламентарните избори.

С 13% от гласовете партията придобива важна позиция в парламента, където спечелилата левица ще трябва да управлява без абсолютно мнозинство.

"Не може да ни игнорират, както го правеха през последните четири години", каза той за телевизия SVT.

След влизането си в парламента през 2010 г., Шведските демократи (SD) бяха игнорирани от останалите седем партии (три от лявата опозиция и четири от дясноцентристкото мнозинство.

Същите тези седем партии обещаха по време на предизборните си кампании да продължат по същия начин, определяйки като неприемливи антиимиграционни и расистки изстъпления на някои от кандидатите на крайнодясната партия.

Шведските демократи се опитаха да обединят недоволните от проимиграционния консенсус в страната, която се очаква да приеме повече от 80 000 бежанци тази година. Населението на Швеция е 9,7 милиона души.

"Очевидно е, че (другите партии) ще трябва да ни вземат на сериозно отсега нататък (...). Трябва да се управлява тази страна, и ще бъде трудно, ако не са склонни да разговарят с нас", каза Окесон.

Лявата опозиция в Швеция спечели в неделя историческа победа, но възходът на крайната десница вероятно ще усложни плановете на новия министър-председател. Социалдемократите са начело с над 31 процента от гласувалите. Този резултат ще позволи на техния лидер – 57-годишния Стефан Льофвен, да получи правото да се опита да състави правителство.

Социалдемократите, Зелените и Лявата партия ще получат общо 44,8% от гласовете, което ще ги лиши от абсолютно мнозинство в парламента. Но те изпреварват значително дясноцентристката управляваща коалиция, чиито четири партии ще имат около 39,7%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа