Споразумение за примирие в Източна Украйна под егидата на ОССЕ, но докога?

3008
Споразумение за примирие в Източна Украйна под егидата на ОССЕ, но докога?
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия, Украйна и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) се споразумяха да възстановят примирието в Източна Украйна, съобщиха от организацията.

Западните държави обвиняват Русия, че е съсредоточила около 100 000 войници близо до границите на Украйна, а Москва планира зимно нахлуване.

Съединените щати предупредиха Кремъл за безпрецедентни санкции, ако предприеме нападение.

Лавров: В Европа се завърна кошмарният сценарий на военна конфронтация

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди днес, че "кошмарният сценарий на военна конфронтация се завръща" в Европа, тъй като на...

"Радвам се, че участниците изразиха твърдата си решимост да се придържат изцяло към мерките за укрепване на споразумението за прекратяване на огъня от 22 юли 2020 г.", заяви в изявление късно в сряда председателят на ОССЕ в Украйна Мико Кинунен. "Това е от изключителна важност за хората, живеещи от двете страни на контактната линия", добави Кинунен.

Изявлението беше публикувано след среща на официални представители на Украйна, Русия и ОССЕ - известни като Тристранната контактна група - и представители на Донецката и Луганската републики.

Кинунен заяви, че приоритет са получили "въпросите по сигурността" и "спазването на прекратяването на огъня".

По-рано бяха обявени редица споразумения за прекратяване на огъня, но те се провалиха. Последното беше постигнато през юли 2020 г., но периодични сблъсъци все още водят до жертви и от двете страни. Сраженията са отнели живота на повече от 13 000 души.

Украйна и западните ѝ съюзници обвиняват Русия, че изпраща войски и оръжия през границите. Москва отрича тези твърдения.

САЩ с обвинение към Русия, че е осуетила срещата на ОССЕ за човешките права

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обвини Русия, че е блокирала годишната среща на ОССЕ по въпросите на човешките права, предаде...

Източник: АФП

******************************************************************************

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е най-голямата световна междуправителствена организация в областта на сигурността, която включва всички страни от Европа, САЩ и Канада и ОНД. Мандатът ѝ включва контрол над въоръжаването и утвърждаване на човешките права, свободата на пресата и честните избори. Има персонал от 550 души в седалището си във Виена, Австрия и 2300 души на други места. Началото и е поставено на Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа (CSCE), състояла се през 1975 в Хелзинки, Финландия.[1] В нея участват 57 държави, покриващи повечето от Северното полукълбо.

ОССЕ, призната по смисъла на глава VIII на Устава на ООН като регионално споразумение, представлява основен инструмент за ранно предупреждение, избягване на конфликти, урегулиране на кризи и постконфликтно възстановяване в работния му регион. ОССЕ се отличава с присъщия само за него подход за осигуряване на сигурност, който е едновременно всестранен и основан върху сътрудничеството. Той обхваща трите измерения на сигурността – военно-политическо, икономическо/екологическо и хуманно.

ОССЕ се занимава с широк кръг проблеми, свързани със затвърждаването на сигурността, включващи противодействието на тероризма, контрола над въоръжението, мерките за укрепването на доверието и безопасността, икономическите и екологичните въпроси, правата на човека, демократизацията и други. Всички държави от ОССЕ имат равен статут, тъй като решенията се приемат с консенсус. При това те носят не юридически, а политически характер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа