Споразумението за независима украинска църква предизвика гнева на Москва

2791
Споразумението за независима украинска църква предизвика гнева на Москва

Президентът на Украйна Петро Порошенко и Вселенският патриарх подписаха в Истанбул споразумение, което павира пътя към признаването на независима украинска църква, предизвиквайки нова яростна реакция на Москва.

Вселенският патриарх Вартоломей I, на 11 октомври, се съгласи да признае независимостта на украинската православна църква от Московската патриаршия - ход, който беше приветстван с радост от Киев, но осъден като "катастрофален" в Москва. 

ВМРО атакува вселенския патриарх

Претенциите Ви за духовно водачество в православния свят са пресилени. Добре знаете (като наследник на патриарсите в Цариград), че дълг...

По време на посещението си в Истанбул, при което проведе разговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Порошенко подписа споразумение, в което се посочват стъпките, необходими за официалното признаване на независимостта на украинската църква и получаването на Томос.

"От името на украинския народ съм много благодарен на Негово светейшество и на всички йерарси на Вселенската патриаршия за изключително важното и мъдро решение да отвори пътя към Бога за украинския народ и неговата църква", каза Порошенко, цитиран от БГНЕС.

"Споразумението, което днес подписахме, постави условията по такъв начин, че подготовката да гарантира, че получаването на Томос ще бъде в абсолютно съответствие с каноничните правила на православната църква".

Порошенко написа също така в „Туитър“: "Днес е исторически ден. Ние постигнахме споразумение за сътрудничеството между Украйна и Вселенската патриаршия, което току-що подписахме с Негово светейшество".

Въпросът за независимостта на украинска църква ще играе ключова роля на президентските избори в Украйна през март 2019 г., превръщайки Томоса в ключов фактор за преизбирането на Порошенко.

Вартоломей за БПЦ и МПЦ: Само Вселенската патриаршия е църква-майка

Само Вселенската патриаршия може да бъде църква-майка на балканските църкви, заявил вселенският патриарх Вартоломей пред преподаватели ...

Патриаршията се помещава в своя исторически си дом в Истанбул, някогашния Константинопол, столица на Византийската империя преди Османското завоевание през 1453 г.

Вартоломей е считан за "първи сред равни" между православните патриарси.

Московската патриаршия, подкрепяна силно от Кремъл, предупреди, че независимостта ще предизвика разрив в световната православна църква.

Митрополит Иларион, който ръководи външните отношения на руската църква, каза, че новото споразумение е едно от взетите напоследък решения от Вартоломей ", които са извън каноничната област и са изключително политически".

Според руската информационна агенция ТАСС, той обвинява Вартоломей, че "изпълнява заповед от чужбина с цел да отслаби и да разедини обединената руска църква".

Порошенко и патриарх Вартоломей официално подписаха за Украйнска автокефална църква

Президентът на Украйна Петро Порошенко и патриархът на Константинопол Вартоломей подписаха споразумение за създаването на самостоятелна...

Украинската църква е разделена на три тела – едно под надзора на Московския патриарх, факт, който правителството на Киев счита за неприемливо, предвид продължаващата война с подкрепяните от Русия бунтовници на изток.

Спорът между Украйна и Русия, датира от 2014 г., когато уличните протести в Киев настояваха за евроинтеграция на страната и доведоха до отстраняването на проруски настроения президент Виктор Янукович.

По-късно, през същата година, Русия анексира украинския полуостров на Крим и подкрепи сепаратистите в Източна Украйна. Конфликтът, продължава и до днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си тази нощ

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа