"Спрете тази лудост". Нещо вече нетърпимо става в Амстердам

25406
"Спрете тази лудост". Нещо вече нетърпимо става в Амстердам
Снимка: iStock

Не за първи път Амстердам налага забрани в опит да ограничи туристите, които пристигат там само за забавления. На наказания подлежат тези, които пият алкохол навън или не успяват да стигнат навреме до най-близката тоалетна.

Разходка с лодка и канабис

Младеж от Нюкасъл разказва, че е в Амстердам на почивка, където може да пуши трева и да се забавлява. Той чака на един от доковете, където спира туристическата лодка "Smokeboat". Мястото е тъкмо срещу входа на луксозен хотел. На тази лодка е позволено да се пуши канабис. По няколко пъти на ден туристите се качват на тази лодка, за да обиколят амстердамските канали с джойнт в ръка.

Още: Амстердам затваря пристанището за туристически кораби

Друг англичанин казва, че е дошъл в Амстердам за градинско изложение, но в свободното време се радва на разходка из квартала на Червените фенери и също пуши марихуана. Знае, че не е позволено, но не смята, че някой ще го глоби.

"Стой далеч"

През лятото градът е пълен с хора - почти толкова, колкото бяха преди пандемията. Амстердам е атрактивна туристическа дестинация. Тази година се очаква 20 милиона души да посетят града. Властите решиха през 2021 година, че повече не бива да се допускат, но броя на туристите не е единственото предизвикателство. По-голям проблем за Амстердам са т.нар. "парти туристи", които обикалят централните улици всяка нощ.

От февруари тази година в сила влязоха нови правила, с които градът се опитва да се бори с проблема. Публичните домове с прословутите витрини, баровете и пъбовете в прочутия квартал на Червените фенери вече затварят два часа по-рано. Започна и кампания "Стой далеч", която цели да отпрати любителите на шумните купони, които пристигат най-вече от Великобритания. С видеоклипове кампанията показва как купонясването може да завърши в полицейското управление или болницата.

Още: Нови правила: без трева и алкохол из Амстердам?

Много туристи пристигат само заради секса и наркотиците

Елс Ипинг от местната гражданска организация "Спрете тази лудост" смята, че това е добра първа крачка, но не е достатъчно. Тя подчертава, че в Амстердам все още има много хора, които живеят със семействата си в историческия център на града. Тя живее там от 40 години и често трябва да чисти стълбите пред входа си, защото някои туристи не успяват да понесат смесването на алкохол и наркотици.

Мнозина посещават Амстердам не защото искат да разгледат красивата архитектура, а защото са привлечени от проституцията, марихуаната и наркодилърите по улиците.

Според Ипинг клишето, че канабисът и проститутките по витрини са част от духа на Амстердам, е неприемливо. "Всичко това съществува от 1960-те години, но тогава беше маргинален феномен. Сега има много повече такива места от преди. Днес всичко се върти около секса, наркотиците и бързото хранене."

Още: Защо Амстердам погна младите британски туристи?

Конфликт с местните бизнеси

За кратко членовете на инициативата "Спрете тази лудост" организираха сами туристически обиколки на центъра на Амстердам. По време на разходките те показваха на шумните туристи, че в центъра живеят хора, които нощем имат нужда от почивка. Повечето гости на града се извиняваха.

Пушенето на марихуана навън също е забранено, но много от туристите не се съобразяват.

Тези обиколки обаче бяха прекратени. Местните търговци, които печелят от бизнеса със секс, наркотици и алкохол, обвиняват членовете на гражданската организация, че понасят загуби заради тях. Някои дори ги тормозят и обиждат.

Още: "Не смесвайте лекарствата с проститутките": ЕМА не иска "червените фенери" за съсед

Според началничката на маркетинговата компания "Амстердам и партньори" Геерте Удо градът не се нуждае от реклама, защото е достатъчно популярен. Тя признава, че масовият туризъм се е превърнал в проблем за нидерландската столица в последните години. "Във всеки град трябва да се уважава местната култура, а това може би ни убегна в последните 10-15 години". В консуматорското общество обаче някои смятат, че всичко им е позволено, ако си плащат достатъчно.

Промяна вече се забелязва

Амстердам не просто иска да се противопостави на "парти туристите" с нови ограничения и правила, но и да промени туризма, който предлага. От години има предложения за забрана на консумацията на канабис от туристи, както и за премахване на проституцията от центъра на града. До края на годината ще бъде установено ново място за секс работниците в по-отдалечен квартал на Амстердам. Много от работещите в този бизнес, както и други граждани, се противопоставят на този план. Един от аргументите им е, че покрайнините на града са по-опасни.

Що се отнася до продаването на марихуана, хората като Елс Ипинг се надяват просто законът да започне да се прилага. Канабис например би следвало да се продава само на хора с местожителство в Нидерландия. До момента Амстердам беше изключение от това правило. На въпроса дали новите правила за работното време на някои заведения са се отразили на ситуацията, Ипинг отговаря: "Хората, които живеят в сърцето на квартала на Червените фенери, определено забелязват положителна промяна, особено нощем."

Още: 4 храни от Амстердам, които трябва да опитате при следващото си посещение

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа