Защо Амстердам погна младите британски туристи?

12616
Защо Амстердам погна младите британски туристи?
Снимка: Getty Images/Guliver

Британските младежи се превърнаха в мишена на борба срещу антиобществените прояви в града, но те ли са проблемът? – пита в публикацията си The Guardian.

Обикновено вечер към 21:30 ч. групи млади британци се събират в квартала на червените фенери в Амстердам, за да си прекарат добре.

Френски, немски, испански, нидерландски и ирландски говор могат да се чуят по оживените тесни улици. Градският съвет на Амстердам обаче стартира кампания, призоваваща британците на възраст от 18 до 35 години да "стоят настрана", ако са тук за "бурна нощ".

24-годишният Луис Фланиган от Мидълзбро реши да се възползва от шанса и да се забавлява, докато все още има възможност. „Планът ми е да ходя по баровете до сутринта и да правя секс“, признава той, гледайки витрините на един от публичните домове. Двама негови приятели, пожелали анонимност, защото имали "сериозна работа", също пристигнали преди нещата да се променят. Още: "Не смесвайте лекарствата с проститутките": ЕМА не иска "червените фенери" за съсед

Докато Амстердам се подготвя за поредния шумен уикенд, нещата наистина се променят в този средновековен район, където проститутките са работили от стотици години. За първи път 249 прозореца на бордеи в De Wallen (квартала на червените фенери) ще бъдат отворени само до 3 сутринта вместо до 6, а баровете ще затварят в 2 часа след полунощ. От средата на май ще бъде забранено пушенето на канабис на обществени места. А жителите на Обединеното кралство, които търсят в мрежата думи като „ергенско парти в Амстердам“, сега виждат рекламни видеоклипове, предупреждаващи за скъпи сувенири под формата на глоби, криминално досие или болница.

Град с 880 000 жители и 18 милиона туристи годишно се бори с имиджа си на център за секс, наркотици и рокендрол. Миналата сряда в Амстердам-Норд се проведе среща за обсъждане на предложение за изграждане на многоетажен еротичен център, който да замени 100 витрини на секс работници. Тогава кметът Фемке Халсема заяви че ситуацията представлява заплаха за здравето на жителите: „Тук е толкова претъпкано, че службите за спешна помощ вече не могат да преминават през каналите", каза тя. „Трябва да намерим решения."

Въпреки това дори местният съветник Дидерик Бумсма, който измисли термина „зомби туристи със стъклени очи“, за да опише най-лошите купонджии, се чуди защо неговите сънародници са толкова склонни да не одобряват британците. Наистина ли са толкова лоши?

За съжаление отговорът е „да”, твърдят експертите в туризма. В нидерландските комедийни скечове те също се подиграват с това, но самите местни жители обаче не ги подкрепиха. През 2014 г. бившият кмет на Лондон Борис Джонсън и покойният кмет на Амстердам, Еберхард ван дер Лаан, спориха дали проблемът е „запуснатият“ Амстердам или „как се държат хиляди британци“. До 2018 г. проучването потвърди, че „по-голямата част от тези, които създават неудобства, са мъже (най-често в компании) на възраст от 18 до 34 години от Нидерландия и Обединеното кралство, които посещават града само по една причина: да се забавляват и да се забавляват“, пише The Guardian.

Експерт по туризъм, който работи от години, за да промени имиджа на Амстердам, казва, че за британците „да се чувстваш като у дома си“ означава да се облечеш с балетна пачка и да се въргаляш пиян в канавка в 9:30 сутринта. „Много французи и италианци идват тук, за да пушат трева и да обикалят града с камбани", споделя тя. „Но британците идват най-вече заради алкохола. Те казват „добро утро”, но когато изпият три бири, се ражда чудовище !“ Още: Амстердам забранява пушене на марихуана на публични места от средата на май

Местните жители обаче не са по-добри. През последните години нидерландски туристи и футболни фенове бяха обект на критики за безредици в Рим и Испания и дори за фатално сбиване в Майорка, така че кампанията "стой настрана" ще засегне и самите нидерландци.

Някои обаче считат, че градските власти предприемат грешен подход. Теодор ван Бовен, основател и директор на магазин Condomerie и член на група фирми, които се опитват да се справят с проблемите, каза, че кампанията е "възмутителна, срамна за британския имидж и обречена на провал". Той каза: "Онзи ден жена ми имаше петима пияни британци в магазина, те се клатеха напред-назад и тя отиде да говори с тях. В крайна сметка им прилоша и си тръгнаха."

„Бизнесмените и жителите се нуждаят от борба срещу антисоциалното поведение и трафикантите на наркотици, а не от кампания „стой настрана“. Нидерландците, хората от Амстердам, Северна Нидерландия и други националности могат да се държат също толкова лошо!“, каза Теодор ван Бовен.

Оскар Костър, барманът на Old Sailor, се съгласи. „Градските власти се опитват от години да привлекат толкова много туристи в Амстердам, а сега искат те да си тръгнат!“.

Надолу по пътя към Utrechtsestraat, Робърт Овермеер, собственик на бар и председател на местната бизнес асоциация, отбеляза, че по време на пандемията, в отсъствието на британски туристи, антисоциалното поведение на други националности изведнъж стана очевидно, французи, немци и белгийски туристи спяха в колите си, уринираха около тях и купуваха наркотици за вкъщи.

„Проблемът не е само в британците. За да го разрешите, просто трябва да спрете да продавате наркотици на чужденците в кафенетата. Кметът предложи такава инициатива, но Общинският съвет я отхвърли” отбеляза Робърт Овермеер.

Други смятат, че британските туристи имат предимно положителен ефект. „Само ергенските партита правят заглавия в новините, разбира се, но около 16 000 британци в Амстердам живеят спокоен семеен живот", каза Триша Тарант от Brits in the Netherlands. „Може наистина тази кампания да спомага за намаляване на броя на пияните туристи. Но в нашата общност се съмняват, че ще работи или че броят на хората, които искат да дойдат заради това, няма да намалее. Още: Защо се казва "червените фенери" известният квартал в Амстердам?

Някои се опасяват, че „подчертаването“ на тези проблеми може, напротив, да ги направи привлекателни. Според Тим Верлаан, асистент по градска история в университета на Амстердам, кампанията може да придаде на Амстердам чар на „град на порока“.

Той уточни: "Опитите да се забранят ергенските партита и партитата с наркотици не са просто реакция на бързо нарастващия поток от туристи, но и резултат от десетилетия на разкрасяване на занемарени райони. Изгонете пияниците британци и французи, които идват да пушат трева , ще дойдат американците и японците, които се нуждаят от скъпи ресторанти и луксозни хотели. Това удря духа на свободата в Амстердам и прави центъра на града по-малко достъпен за всички местни."

Бившата проститутка Фелисия Анна, която основа асоциацията "Червена светлина" и участва в протестите срещу забраната на прозорците на публичните домове, каза, че проститутките нямат проблеми с британците. "Никога не съм разбирала защо нападат британци, каза тя. Честно казано, обичам да работя с тях. Те са пияни, но са забавни."

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com