Срещата на върха в Глазгоу: Какво се случи до момента?

2961
Срещата на върха в Глазгоу: Какво се случи до момента?
Снимка: Unplash

Срещата на върха на ООН за климата, която се провежда в Глазгоу, Шотландия, бе официално открита в неделя, 31.10., след като беше отложена с цяла година заради пандемията от COVID-19.

Тя ще продължи две седмици и на нея се очаква световните лидери да предоставят актуална информация за изпълнението на поетите по Парижкото споразумение ангажименти, както и да се ангажират с нови, по-високи цели. Някои анализатори го нарекоха „последен шанс“ за човечеството. Впрочем още на откриването на конференцията бе представен нов доклад на Световната метеорологична организация, според който последните седем години са били най-горещите в историята, а повишаването на морското равнище е достигнало рекордни нива, което още веднъж показва недвусмислено колко фатално може би сме закъснели.

Ердоган се разсърди на Великобритания и отмени участието си на СОР26

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отмени участието си в срещата на върха по въпросите на климата COP26 в Глазгоу, Шотландия, зара...

На по-рано състоялата се среща на върха на Г-20, която се проведе в Рим в събота и неделя, лидерите за пръв път се договориха писмено да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 °C. А така също признаха, че постепенното премахване на използването на въглища и метан е от съществено значение в борбата срещу климатичните промени, но отново не определиха ясни срокове.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо призова света да последва примера на страната му и да договори глобална минимална цена на въглеродните емисии. Той припомни, че ценообразуването на въглеродните емисии бе истинско политическо минно поле в Канада, където премиерите на провинциите, избрани от Консервативната партия, първоначално се противопоставиха на идеята и отнесоха въпроса дори до Върховния съд. Съдът обаче се произнесе в полза на федералното правителство. Днес вече самата Консервативна партия, доскорошен противник на цената на въглеродните емисии, е приела идеята и е ангажирана във вътрешен дебат по същината й.

След като през 2019 г. цените на въглерода в Канада стартираха от $20 за тон, се очаква постепенно те да достигнат до $170 за тон до 2030 г. На практика се получава така, че сегашната цена от $40 за тон добавя около 8,8 цента за литър бензин, или около 3,50 долара допълнително при всяко зареждане на резервоара на колата с 40 литра бензин.

Трюдо сравни цената на парниковите газове с идеята за минималния глобален корпоративен данък от 15%, под която вече са се подписали над 130 държави, опитвайки се да попречат на големите мултинационални корпорации да се отклонят от плащането на данъци, насочвайки печалбите си към страни с ниски данъци.

СОР26: Борис Джонсън поиска частният сектор да даде средства в борбата с климатичните промени

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън откри конференцията COP26 в Глазгоу с думите, че "часовникът тиктака", докато човечеството "и...

Друга новина от срещата в Глазгоу днес е, че над 100 лидери, представляващи територии с 85% от световните гори, подписват споразумение с обещание да спре обезлесяването до 2030 г. Сред тях се нарежда и България.

Същевременно Естония представи на днешната среща и своя изключително амбициозен проект за преработка на пепел от нефтени шисти в полезни суровини, които по този начин ще намерят приложение например в строителството. Това е един от малкото примери как нанасените в продължение на десетилетия щети на околната среда могат да бъдат преобразувани, като целта е чрез въглеродно неутрален процес да се обогатяват над 1 милион тона пепелни отпадъци годишно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

"Герой" от "спецоперацията": Бивш наемник на "Вагнер" влиза в затвора за жестоко изнасилване и убийство

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа