Срещу 100 евро всеки може да стане е-жител на Естония

3765
Срещу 100 евро всеки може да стане е-жител на Естония
Снимка: Getty Images/Guliver

Кратка форма за кандидатстване, 100 евро такса и няколко клика с мишката. Само това е нужно, за да станете дигитален жител на страна, в която никога не сте стъпвали.

Инициативата на Естония за електронно местожителство предлага на чужденците шанс дигитално да базират своя бизнес и финанси в прибалтийската страна.

Със своите само 1,3 млн. души население Естония е малка държава. От тях само 650 000 души са в трудоспособна възраст, а тази цифра се очаква да намалее в следващите години заради фактори като застаряване на населението и емиграция.

Въпреки че е-жителите не са пълноправни граждани, естонското правителство вярва, че те могат да допринесат към икономиката, използвайки естонски банки и създавайки естонски компании. Местната власт се опитва също така и да затвърди реномето на страната като дигитален пионер.

"Привличането на имигранти за нас не е опция. Хората по-скоро биха избрали Швеция или Норвегия. Чисто физически не сме в състояние да увеличим населението. Затова защо да не го направим онлайн?", заявява Таави Котка, ръководител на проекта, цитиран от Гардиън.

Настоящите 12 000 е-жители са далеч от поставената цел от 10 млн. души, но Котка предпочита да мери успеха по бизнес регистрациите. "Имаме добавени 1000 бизнеса към досега съществуващите 60 000, което е 2% ръст и е важно за нас", споделя той.

Апликационната форма, която трябва да се попълни, е относително проста. Нужно е и сканиране на паспорта и снимката, както и кратко описание на мотивите за кандидатстването. На последното обаче не се гледа особено строго. "Можете просто да напишете, че сте фен на идеята", заявява Каспар Корюс, мениджмънт директор на проекта.

Молбата се изпраща до естонската полиция, основно за финансови справки. Ако сте бил замесен в "мръсен бизнес" или пране на пари, най-вероятно ще ви бъде отказано, допълва той.

Ако обаче няма проблем, след 3 месеца получавате покана в естонското посолство или на място в Талин за кратко интервю и за да получите своята идентификационна карта.

Хората, които стоят зад проекта за е-местожителството, споделят, че наблюдават увеличен интерес след скандала с "Панамските документи", който е хвърлил светлина върху нуждата от по-голяма прозрачност в офшорния бизнес, както и след референдума за Brexit, принуждаващ много компании да търсят алтернативни начини да продължат да търгуват в евро.

Ако това да управлявате бизнес от родния си град на хиляди километри разстояние ви напомня на нещо, то вероятно е на офшорните данъчни договорки, в които беше уличен световният елит след скандала.

Естонците обаче бързат да подчертаят основната разлика - финансовите дейности на новите е-жители ще се следят дигитално от правителството, а няма да бъдат скрити зад сложни правни договорки.

Регистрирането на естонски бизнес може да се окаже полезно и за интернет предприемачи в развиващи се пазари, които нямат достъп до интернет разплащане или за стартъпи от страни като Украйна и Беларус, които страдат от финансови ограничения, наложени от местните правителства.

И за разлика от офшорните споразумения, изобличени от "Панамските документи", не си освободен от данъци в родната си страна, освен ако по-голямата част от бизнеса ти не е в Естония.

Според изчисленията на Корюс 60% от регистрираните е-жители са го направили с бизнес цел. Останалите са общи поддръжници на идеята.

Е-местожителството се самофинансира от таксите за кандидатстване. Първоначално таксата е била 50 евро, но се е наложило тя да бъде удвоена, за да се покрият разходите по поддръжката и усъвършенстването на програмата.

Естонското правителство подкрепя напълно проекта за е-местожителство и съдейства постоянно на екипа на Корюс. Според мнозина най-съществената промяна е била разрешаването на отваряне на банкова сметка от чужбина. Корюс твърдо вярва, че все повече хора ще се убедят в ефективността на идеята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сам срещу четирима: Украински войник застреля в близък бой атакуващи го руснаци (ВИДЕО, 18+)

Руски генерал е арестуван, неясно какво е обвинението

Първите F-16 от Дания ще пристигнат в Украйна до месец

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 14.05 - Каква е ситуацията в Харковска област?

Разкритие: Новият руски военен министър получавал грантове от САЩ

Кристалина Георгиева: Изкуственият интелект ще удари трудовия пазар като цунами

Михаел Рот: Европейската история в момента се пише в Тбилиси (ВИДЕО)

Фон дер Лайен: Не изключвам споразумение с Европейските консерватори и реформисти

Нещо важно за приемането на еврото в България през 2025 г

Мемоарите на Меркел излизат през ноември

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа