Столтенберг: НАТО ще развива и занапред противоракетната отбрана

816
Столтенберг: НАТО ще развива и занапред противоракетната отбрана
Снимка: Getty Images / Guliver

След разполагането на американски системи за противоракетна отбрана "Иджис" в Румъния и Полша НАТО ще развива и занапред отбранителните си възможности, включително в сферата на ПРО. Това заявява генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в статия, поместена днес от полското издание "Газета виборча" и цитирана от ТАСС.
 
"Ще укрепваме и занапред нашата система за отбрана, за да могат членките на алианса да се чувстват свободни от всякакви заплахи, включително балистични", казва той.
 
"Шейсет и седемте години, откакто съществува НАТО, доказаха, че никога не може да сме сигурни с какво ще се сблъскаме в бъдеще. Разбрахме колко е важно да сме готови да браним нашите държави от всички възможни заплахи. Откриването на базата в Девеселу и започналият строеж в Реджиково са поредните важни стъпки в този процес", отбелязва генералният секретар на Северноатлантическия съюз.
 
Според Столтенберг базите за ПРО в Полша и Румъния "значително ще разширят отбранителните възможности" на НАТО
 
"Други страни от алианса също ще изиграят ролята си: Испания ще предостави бази за кораби с "Иджис", Германия - център за управление, на територията на Турция ще се изгради радар за ранно предупреждение, Дания и Холандия ще монтират на свои кораби нови радари", добавя той.
 
"Важно е, че създаваният от нас механизъм има отбранителен характер. Нашите ракети за унищожаване на вражески снаряди не съдържат взривни вещества, а само свалят целите си във въздушното ни пространство. Не бихме могли да ги използваме за нападение, дори да пожелаем", посочи генералният секретар на НАТО, цитиран от Mediapool. 
 
"Системата ни изобщо не заплашва и руския ядрен арсенал - уверява той. - Географията и физиката не ни дават възможност да сваляме руски междуконтинентални балистични ракети, защото нашите щитове за ПРО са твърде малобройни и разположени било твърде далеч на юг, било твърде близо до границите на Русия."
 
НАТО ще продължи диалога с Руската федерация. "В момент, когато има напрежение в отношенията между нас, е крайно важно каналите за комуникация да остават отворени", подчертава Йенс Столтенберг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа