Стотици хиляди ще останат без социални помощи в Италия. Това е важно и за българите там

4980
Стотици хиляди ще останат без социални помощи в Италия. Това е важно и за българите там
Снимка: iStock

Хората са гневни. И го демонстрират по улиците на Неапол. Няколкостотин души шестваха до централния площад в града по обяд, за да протестират срещу решението на правителството на Джорджа Мелони да сложи край на досегашното социално подпомагане.

Антонио е един от хората, които не могат сами да изкарват прехраната си. "Искам някой да ми обясни как се очаква от един християнин да си храни децата сега", оплаква се 53-годишният мъж пред АРД. Само наемът на Антонио е 400 евро. Сега той се чуди как ще свързва двата края без социалните помощи.

Антонио е част от 20-те процента безработни хора в Неапол, които досега живееха на социално подпомагане. Неговият познат Луиджи също от години не може да си намери дългосрочна работа. "Без тези пари ще имам големи проблеми", признава той. Всички на площада смятат, че имат право поне на минимални суми от държавата, с които да успявят да се справят с разходите си. "Живеем в свят, където мислим само за това, че трябва някак да оцелеем", оплаква се Луиджи пред германската обществено-правна медия.

Още: Италия ще помага на бизнеса, пострадал от жегите

Решението ще доведе до "социално бедствие"?

Досега общо 1,1 милиона души получаваха социални помощи в Италия. Като се включат и семействата им - общо над 2 милиона и половина души са се издържали благодарение на държавното социално подпомагане. Правителството на Мелони взе решение в края на миналата година да прекрати досегашните социални помощи до края на 2023, припомня АРД. Сега прилагането на решението започва - първите 169 хиляди домакинства вече нямат достъп до помощите. Те са известени за това със съобщение до мобилните им номера. Очаква се до края на лятото още 80 хиляди да последват съдбата им, съобщава германският седмичник "Цайт".

Опозицията в Италия, която отслабва все повече в последните месеци, сега събира подкрепа покрай протестите срещу спирането на държавните помощи. Джузепе Конте, лидер на лявото движение "Пет звезди", разкритикува Мелони и партньорите ѝ. По думите му решението на правителството да спре социалното подпомагане ще провокира "социално бедствие", защото е насочено срещу хората в най-тежко положение. Конте дори нарича случващото се "война срещу бедните, а не срещу бедността", пише АРД.

Управляващите твърдят, че така хората ще започнат да търсят работа

Тези социални помощи влязоха в сила през 2019 година, когато Конте беше премиер. Официално се наричат "пари за гражданите", но всъщност представляват социални помощи - онези, които го получават, трябва да докажат, че се нуждаят от тях. Максимумът, който може да получава един нуждаещ се, е 780 евро месечно, обяснява АРД. Повечето от хората, които се възползват от тези помощи, живеят в по-бедните южни части на Италия. Тъкмо там се събраха и хора да протестират в последните дни - не само в Неапол, но и на други места. В град Теразини в Сицилия безработен мъж нахлул в кабинета на кмета, залял се с бензин и заплашил да се подпали, пише "Цайт". Синдикати и активисти също се включват в демонстрациите.

Още: Горските пожари в Сицилия взеха жертви

Мелони и десните политици в италианската власт обявиха, че искат да прекратят тази практика още по време на предизборната кампания. Според тях социалното подпомагане подтиква хората да не си търсят работа. Мелони не е коментирала настоящите протести засега, пише АРД. Един от лидерите на другите формации в управляващата коалиция - Рикардо Молинари от "Лига", защити решението на кабинета. "Тези помощи явно не мотивира хората да си намерят работа. Затова ги прекратяваме”, обяснява той.

От 2024-а италианците няма да могат да казват "не" на предложение за работа

На мястото на досегашното социално подпомагане правителството на Мелони предвижда т.нар. интеграционни надбавки в размер на максимум 500 евро. Тези пари ще се превеждат по банкова сметка, с която нуждаещите се могат да пазаруват основните неща, но не и алкохол или цигари. Надбавките ще са достъпни само за семейства с непълнолетни деца, лица над 60-годишна възраст и хора с увреждания, уточнява АРД.

Още: Бурите в Северна Италия взеха жертви, горски пожари бушуват в Сицилия (ВИДЕА)

За всички останали, които се приемат за трудоспособни, ще бъде осигурена подкрепа за обучение и работа в размер на максимум 350 евро месечно. Тези помощи са предвидени за онези, които все още продължават образованието или квалифицкацията си. Ако на някого е предложена работа обаче и той я откаже - помощите автоматично ще бъдат спрени. От началото на следващата година когато един безработен получи предложение за работа в Италия, той ще трябва да го приеме.

 

Източник: Дойче веле

Пожар затвори летището в Сицилия, дете загина заради екстремното време (СНИМКИ)

Спокойствие на пътя в Италия: Каква е защитата за българите при ПТП?

България се включва в международна среща за коридор 8

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа