Страхотен скандал заради данъчните трикове е на път да избухне в ЕС

20343
Страхотен скандал заради данъчните трикове е на път да избухне в ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

Огромен скандал е на път да се разрази в Европейския парламент. И причината е скандалът "Люкслийкс".

В ЕП предстои съставяне на комисия, която да задава въпроси относно данъчните режими, известни като "данъчен рай". Тепърва ще става ясно кой ще се изправи пред комисията и точно това изнервя до крайна степен политиците в цяла Европа, пише EUObserver.

ЕК извади законово предложение за фонда на Юнкер

Само 50 дни след обявяването на амбициозния си План за инвестиции за Европа за насърчаване на създаването на работни места и постиган...

Комисията се създава по инициатива на Зелените. Те успяха да съберат необходимия брой подписи през миналата седмица. Предстои официалното одобрение за създаването на комисията от лидерите на отделните политически групи в Европейския парламент.

Още отсега проблемите пред работата на бъдещата комисия си личат. Председателят на ЕП и бивш лидер на ПЕС Мартин Шулц поиска да бъде потвърдена автентичността на подписите. Шулц иска и яснота относно юридическия мандат на органа, което може да му попречи да стигне до край, защото това трябваше да бъде потвърдено от юридическата служба на ЕП още в края на миналата седмица. А сигналите за брутален скандал са налице.

Ще се лее кръв и ще е толкова мръсно по пода, че никой няма да иска да чисти. Това заяви съпредседателят на Зелените Филип Ламбертс. Именно той разкри някои от имената, които ще трябва да се явят пред комисията.

На първо място е шефът на Еврогрупата и бивш холандски финансов министър Йерун Дийселблум. Според официални данни в Холандия има около 12 хил. компании, които помагат на големи корпорации да избягват по-тежко данъчно облагане. Точно такъв беше случаят с Люксембург и Юнкер. На прицел е и бившият белгийски премиер Ги Верховщад и промените му в данъчното законодателство на Белгия. Верховщад е един от хората, които не са съгласи със създаването на комисията.

Фондът на Юнкер получи одобрението на ЕС

На последната среща на върха за годината лидерите на страните от ЕС одобриха създаване на фонд за стратегически инвестиции, предаде БНТ...

Отделно се оказа, че предложението на Юнкер да се направи директива, задължаваща страните-членки да споделят информация за режими тип „данъчен рай”, всъщност не е новост. Има директива по въпроса от 1977 година, която е реформирана през 2011 година. Тя казва, че ако една страна-членка губи данъчни постъпления заради „по-благосклонен” режим в друга страна-членка, то втората държава трябва да уведоми първата. Има и документ от 4 юни, 2012 година, в който се отбелязва коя държава колко е транспонирала директивата в своето законодателство. Държави като Франция например въобще не са дали данни. А това дава основание на Зелените да проверяват дали няма директни нарушения на европейското данъчно законодателство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа