Страните от Източна Европа вече усещат новата вълна от украински бежанци

1677
Страните от Източна Европа вече усещат новата вълна от украински бежанци
Снимка: Getty Images

Държавите от Източна Европа се подготвят да отворят отново приемните си центрове и да попълнят запасите си от храна в очакване на евентуална нова вълна от украински бежанци. Тя идва с наближаването на зимата - в момент, когато Русия нанася удари по електропреносната мрежа и отоплителните централи на Украйна, пише "Ройтерс".

Смята се, че около 6,9 млн. души са вътрешно разселени в Украйна. В повечето случаи те живеят при много тежки условия, а планът за действие при извънредни ситуации на словашкото правителство предвижда възможен приток на стотици хиляди от тях през следващите месеци.

Оценка от САЩ: Русия е принудена да напусне Херсон заради действията на украинската армия

Битката за Херсон не е приключила, но тенденцията от руска страна е ясна – приоритетно руските сили на запад от Днепър да бъдат и...

Данните на Върховния комисариат на ООН за бежанците показват, че около 4,5 милиона украински бежанци понастоящем са регистрирани по различни схеми за закрила в Европа. Много от тях са в държавите от ЕС, граничещи с Украйна - Словакия, Полша, Унгария и Румъния.

У нас програмата за настаняване на бежанците продължава, като отново те ще бъдат местени от хотелите в държавните бази. Те трябва да решат дали да се преместят там до 15 ноември, като до тази дата държавата ще плаща за хотелите. Вече има и редица недоволни бежанци - четете повече тук.

ОЩЕ: Програмата за украинските бежанци продължава, пак ги местят в държавни бази

След като Русия осъществи инвазията в Украйна на 24 февруари, броят на бежанците, които се отправят на запад, беше изключително висок. После обаче спадна в края на пролетта. Досега тази есен не е имало голямо движение, но благотворителните организации казват, че вече има признаци за засилено преминаване през границите. Затова подготовката на източноевропейските страни за нова вълна вече тече.

"Чувства се и се очаква увеличаване на броя на хората - в момента има 15% увеличение", казва Роман Дохович - координатор за бежанците в източния словашки град Кошице. "Обаждат ни се хора, които вече са отседнали в Кошице и търсят настаняване за членове на семействата си и познати, които все още са в Украйна".

ДБ предлага безсрочно удължаване на програмата за украинските бежанци

"Демократична България" внесе в парламента проект на решение за безсрочно удължаване на програмата за подслон и подпомагане на бежанцит...

През последните седмици градът осигуряваше настаняване на около 60 души дневно, но се готви да увеличи броя им до 1000 в рамките на 48 часа, ако се наложи.

В Унгария говорителят на неправителствената организация "Помощ за унгарската реформирана църква", която работи на границата, заяви, че броят на пристигащите ежедневно на жп гара Захони е скочил десетократно до около 300-500 души, откакто Русия е засилила бомбардировките над украинските градове. Този брой все още е под 1000 души дневно, колкото бе през пролетта, но се очаква недостигът на електроенергия в Украйна да увеличи вълната от пристигащи през следващите седмици.

В плана на Словакия за действие при извънредни ситуации се предвижда, че до 700 000 души могат да преминат на нейна територия в рамките на три месеца поради падането на температурите и продължаващите тежки боеве в някои части на Източна и Южна Украйна. "Голяма част от вътрешно разселените лица (б.а. - в Украйна) в момента са временно настанени в условия, които не са подходящи за зимата. Рискът от по-нататъшна ескалация на конфликта също е голям", се казва в плана на Братислава.

В източния полски град Пшемишъл, който е най-натоварената врата за бежанците след руската инвазия, в местния приемен център са настанени само няколко десетки души към момента. Това е само малка част от онези 4000 души от пролетта, пише "Ройтерс".

"Трябва да се подготвим за зимата, отдавна сме предвидили, че тя може да бъде трудна и трябва да сме готови за нова бежанска вълна", каза Витолд Волчик от кметството на Пшемишъл. "Непрекъснато се запасяваме с хигиенни продукти и храна", добави той.

Чиновници тормозят доброволци и бежанци за 100 лв.

Трудно е да се повярва, че държавната администрация може да произведе нови форми на тормоз над украинците у нас след срама в началото н...

Благотворителната организация "Каритас Словакия" заяви, че разполага с достатъчно палатки и спални чували от миналата зима, но няма достатъчно хранителни запаси на склад.

Миналата седмица чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракусан заяви след пътуване до Киев, че около една пета от бежанците, които са се регистрирали, за да останат в Европа, са се върнали в Украйна. Но някои от тях може да се обърнат още един път на Запад поради тежките зимни условия.

Чехия не граничи с Украйна, но е популярна дестинация за бежанците, като е дала временно разрешение за престой на около 457 000 души.

ОЩЕ: БЧК със зимна помощ за близо 20 000 украински бежанци

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Михаел Рот: Победата на ВМРО-ДПМНЕ е удар срещу евроинтеграцията на РСМ

Германия не подкрепя бойкота срещу Израел на Евровизия

Германски екоактивисти нападнаха фабриката на Tesla край Берлин (ВИДЕО

След номинация от Путин: Русия има своя "нов стар" премиер

Британски депутат поиска всички котки да са със звънчета: Ето защо

Докато Русия настъпва към Харков: Украйна се насочва към защита на Киев с нови бригади

Руснаците са превзели 4 села в Харковска област, имат плацдарм за настъпление

Няма да е като с ЧВК "Вагнер": Министър за приема на престъпници в украинската армия

Какво е поразено в петролната рафинерия в Калуга: Първи украински данни (ВИДЕО)

Опит за руски пробив при Харков, вървят жестоки боеве и масова евакуация на хора (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа