Stratfor: Напрежението в Черно море ще се увеличи

6174
Stratfor: Напрежението в Черно море ще се увеличи
Снимка: БГНЕС

На Русия ще й се наложи да се сблъсква все по-често с набезите на НАТО в Черно море предвид засиления интерес на алианса към този регион.

Прогнозата се съдържа в доклад на експертите от американската военно-аналитична компания Stratfor.

В документа се посочва, че много скоро борбата за влияние в черноморския регион „несъмнено ще се изостри". Присъединяването на Крим към Русия през 2014 г. измени баланса на силите в Черно море. Украйна „бе изтласкана от арената", а Москва укрепи своя флот, отбелязват анализаторите, предава РИА Новости.

Плевнелиев води лично делегацията ни за срещата на върха на НАТО

На 8 и 9 юли, петък и събота, държавният глава Росен Плевнелиев ще води българската делегация за участие в срещата на държавните и прав...

Междувременно нарасна стратегическата важност на тази акватория за НАТО, който се стреми да засили политиката си по сдържане на Русия в Европа, пише Stratfor.

В статията се посочва още, че НАТО е длъжен да се съобразява с Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., ограничаваща тонажа, количеството и времето за пребиваване в Черно море на военни кораби от нечерноморски държави.

Само че многонационалните сили, каквито се явяват тези на Северноатлантическия алианс, могат да заобикалят ограниченията, като включват в състава на флота си кораби от няколко страни на ротационен принцип. Именно затова на форума във Варшава на 8 и 9 юли ще бъде обсъдена възможността за усилване на съвместните военноморски сили на блока в Черно море, обясняват анализаторите.

Не всички натовски сили с излаз на Черно море обаче подкрепят засилването на военното присъствие на алианса в Черно море. Докато Румъния е по-скоро поддръжник на идеята, България и Турция са по-сдържани, тъй като не желаят вражда с Русия, отбелязват анализаторите на Stratfor.

Агенцията отбелязва, че до неотдавна Турция също настояваше за засилено присъствие на НАТО в Черно море, но през последните седмици Анкара полага усилия за нормализиране на отношенията си с Русия, които се влошиха след свалянето на руския бомбардировач Су-24 над Сирия, пише още "Дарик нюз".

В Черно море започва военноморско учение с участието на страни членки на НАТО

От 8 до 17 юли 2016 г., военноморските сили на Република България ще проведат национално военноморско учение „Бриз 2016” от...

Анализаторите сравняват и съотношението на военноморските сили в района. По количество на корабите Русия отстъпва на НАТО, но затова пък има ред други предимства - като авиацията, например. Освен това Москва активно модернизира флота си, в това число и подводниците.

Всъщност Москва вече не може да разчита на Конвенцията от Монтрьо - НАТО ще търси причини да заобиколи ограниченията и да обезпечи лидерството на военноморските си сили в региона, но позициите на Русия на Кримския полуостров й осигуряват сериозно предимство пред алианса, заключават експертите от Stratfor.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при пристигането на форума във Варшава заяви, че срещата на НАТО ще обяви за стремеж към конструктивен диалог с Русия, всички съюзници са единни в това.

Ние ще вземем решение за засилване на отбраната и на сдържането, но ние също смятаме да изпратим ясно послание, че ще продължим да се стремим към конструктивен диалог с Русия. Смятам, че този подход – отбрана и диалог - е единственият жизнеспособен дългосрочен подход към Русия“, подчерта Столтенберг пред журналисти, цитиран от ТАСС.

„Аз ценя, че всички съюзници са единни в подкрепата на този подход. Ние сме единни в нашите усилия за отбрана и сдържане, но ние също сме единни относно засилването на диалога с Русия“, отбеляза още норвежкият ръководител на алианса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа