Стрелецът от университета в Прага свързан с още две убийства (ВИДЕО)

6505
Стрелецът от университета в Прага свързан с още две убийства (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Стрелецът от Карловия университет в Прага е свързан с още две убийства, станали миналата седмица в Клановицката гора край града. Това съобщиха министърът на вътрешните работи и полицията на Чешката република.

Според тях нападателят, който няма криминално минало, е избрал жертвите си на случаен принцип. Властите потвърждават, че при масовата стрелба във Философския факултет на Карловия университет в Прага са застреляни 14 души, а 25 са били ранени, като 10 от тях - тежко. Загива и самият нападател.

Стрелецът е отишъл в Прага, за да отнеме живота си и е бил „вдъхновен от ужасяващо подобно събитие в чужбина“, допълни началникът на полицията Мартин Вондрашек. Най-напред той застрелял баща си в дома им и написал в социалните мрежи, че ще отнеме живота си и ще убие и други, предава БТВ.

Още: 15 са вече убитите в Прага, извършителят убил баща си преди нападението

Макар и непотвърдено, това събитие се тълкува като стрелбата от 7 декември в Брянск, Южна Русия, когато 14-годишно момиче внася пушка в училището си и ранява петима свои съученици, след което се самоубива. По-късно едно от ранените деца умира.

В сградата на Карловия университет са открити голям брой оръжия. Самият младеж е имал поне няколко разрешителни. Масовата стрелба не е свързана с международен тероризъм, заявява министърът на вътрешните работи на Чехия Вит Ракусан. "Без бързата реакция на полицията можеше да имаме десетки жертви", добавят от полицията.

Според полицията 24-годишният Давид Козак, който стои зад убийството на повече от 15 души, напуска село Хостун на 20 км западно от Прага, след като застрелва баща си сутринта.

Според полицията следобед той е трябвало да присъства на лекция в отделна сграда на улица "Селетна", на няколко минути пеша от Философския факултет и в непосредствена близост до площада на стария град в Прага. Преди стрелбата полицаите са отишли там да го търсят.

Още: Чешки медии разкриха кой е стрелецът от Прага (ВИДЕО и СНИМКИ)

Давид обаче отива в основната сграда и открива масова стрелба, като започва да стреля на четвъртия етаж. До 200 студенти бързо са преместени на безопасно място през пътя към художествения комплекс "Рудолфинум". Часове наред районът остана отцепен. Безжизненото тяло на стрелеца е намерено в университета, съобщават още от полицията. Все още не е ясно дали той се е самоубил или е бил ликвидиран.

24-годишният Давид Козак е студент в Института по световна история към Карловия университет, базиран във Философския факултет. По-рано тази година мъж със същото име печели награда от Полския институт в Прага за бакалавърска работа, посветена на революционните събития през 1846 г. в Краков и други области, които сега са част от Полша.

Още: Външно министерство с данни има ли пострадали българи при стрелбата в Прага

Нападението в Карловия университет е най-тежката стрелба с фатален край от началото на независимостта на Чехия преди 30 години. Последното нападение с огнестрелно оръжие е от декември 2019 г. в болница в Острава, когато мъж открива огън в чакалнята на клиниката по травматология и убива четирима мъже и две жени, преди да насочи оръжието срещу себе си.

През февруари 2015 г. местен мъж открива огън в ресторант в източния град Ухерски Брод. При нападението загиват осем души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com