След обещания за F-16 от Нидерландия: И Дания обеща да даде на Украйна (ВИДЕО)

5874
След обещания за F-16 от Нидерландия: И Дания обеща да даде на Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна на посещение в Дания, броени часове след като беше на посещение във военновъздушна база в Нидерландия, предадоха световните агенции.

Самолетът, с който Зеленски пътува, придружаван от първата дама на Украйна и от хора от екипа му, кацна в датска военновъздушна база, предаде Франс прес.

Почти веднага стана ясно, че Дания е обещала да даде 19 изтребителя F-16 на Украйна. Самият Зеленски съобщи новината в профила си във Фейсбук.

Още: Зеленски поиска и изтребители Gripen

F-16 за Украйна ще има - колко обаче?

По-рано днес Нидерландия и Дания увериха Украйна, че ще ѝ предоставят изтребители F-16, когато бъдат изпълнени условията за техния трансфер, припомнят агенциите, цитирани от БТА.

Още: Украйна и Швеция се споразумяха за съвместно производство на бойни машини за пехотата CV-90

Във нидерландската военновъздушна база в Айндховен украинският президент разгледа изтребителите F-16, като беше придружаван от нидерландския премиер в оставка Марк Рюте. Рюте каза, че Нидерландия има 42 изтребителя и се заговори дори за възможност всичките да бъдат дадени на Украйна! А Зеленски беше качен на борда на F-16 в Дания, като на пресконферецията там съобщи, че дотук Русия вече е изстреляла над 6500 ракети по Украина и над 3500 дронове-камикадзе. Говорителят на украинското командване "Юг" Наталия Хуменюк пък коментира в украинския 24-часов телемаратон, че Русия произвежда нови ракети и не може да се очаква рязко изчерпване на запасите ѝ - единственият вариант за това е по-свирепи санкции и по-строг режим на изпълнение.

Нидерландия и Дания ще доставят изтребители F-16 на Украйна, заяви Рюте. Доставката на неуточнен на този етап брой самолети ще бъде извършена, когато условията за трансфера бъдат изпълнени, заяви още Рюте след срещата си с украинския президент.

Рюте освен това каза, че обучението на украински военни за работа с F-16 ще започне скоро след следващия месец. Той подчерта, че от ключово значение за доставката на F-16 е пилотите да бъдат добре обучени и инфраструктурата да бъде подготвена.

Премиерът на Нидерландия на този етап не може да уточни колко ще прехвърли на Украйна. Зеленски от своя страна заяви, че споразумение относно броя на самолетите F-16, които ще бъдат предоставени, ще има, след като украински пилоти и инженерите бъдат обучени да работят с тях.

Нидерландия преминава от F-16 към изтребителите от пето поколение F-35, припомня Ройтерс. Агенцията допълва, че от 42-те самолета F-16, за които спомена Рюте, 24 са оперативни, а останалите 18 са обявени за продан.

Дания също днес потвърди още преди Зеленски да отиде там, че заедно с Нидерландия ще достави изтребители F-16 на Украйна, когато бъдат изпълнени съответните условия. Потвърждението бе направено в изявление на датското министерство на външните работи.  

Говорителят на украинските ВВС Юрий Игнат вече каза преди време, че на Украйна ѝ трябват 3 ескадрили F-16. Една ескадрила се състои от 18 изтребителя: Нидерландия постави конкретен срок за доставка на F-16 в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com