Съпругът на Меркел: Германците не се ваксинират заради мързел и самодоволство

1572
Съпругът на Меркел: Германците не се ваксинират заради мързел и самодоволство
Снимка: iStock

Съпругът на канцлера Ангела Меркел обвини във вторник неваксинираните германци в "мързел", докато страната се бори с драматично нарастване на заразените с COVID-19, което подхрани дебата за въвеждане на задължителни ваксини.

За възобновяването на болестта в Германия отчасти обяснение се търси в сравнително ниския процент ваксинирани в сравнение с други западноевропейски страни като Франция, Италия и Испания, доколкото само 68% от германците са напълно ваксинирани.

"Учудващо е, че една трета от населението не следва научните открития", заяви съпругът на Меркел, Йоахим Зауер, в интервю за италианския вестник „Ла Република“, цитирано от германския ежедневник „Ди Велт“. "Отчасти това се дължи на известен мързел и самодоволство на германците", каза Зауер, който рядко говори публично.

Германия не изключва пълен локдаун за всички

Ситуацията с COVID-19 в Германия е „извънредна“ и е възможно страната да бъде вкарана в пълен локдаун, който да засегне дор...

"Другата група са хора, които следват лично убеждение, един вид идеологическа реакция на това, което смятат за ваксинационна диктатура", каза Зауер, като според него в тази кохорта влизат и лекари, и учени.

Съпругът на Меркел добави, че нерешителността на германците по отношение на ваксините е още по-жалка, като се има предвид "чудото" колко бързо бяха разработени безопасни и ефективни ваксини по време на пандемията.

Коментарите на Зауер идват ден след като Меркел предупреди, че Германия не прави достатъчно, за да ограничи "изключително драматичната" четвърта вълна на пандемията. Отиващият си канцлер, който вероятно ще бъде заменен от финансовия министър Олаф Шолц следващия месец, многократно е призовавала германците да се ваксинират.

Бавният ход на ваксинацията и бързото запълване на леглата за интензивно лечение доведоха до нарастващи призиви Германия да последва примера на Австрия и да въведе задължителни ваксини срещу коронавирус.

"Тук цари бедствена ситуация": какво става в Германия?

Лотар Вилер, директор на института „Роберт Кох“, който е най-сериозната експертна инстанция в Германия, направи необичайно ...

Въпреки че федералното правителство на Меркел винаги е изключвало това, през последните дни настроенията започнаха да се променят, особено в най-засегнатите региони на Германия.

Премиерът на Бавария Маркус Зьодер от консервативния лагер на Меркел и колегата му от Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман от партията на Зелените отправиха съвместен призив за задължителни ваксини във вестник „Франкфуртер Алгемайне“. Те предупреждават, че обществото ще "плаща все по-висока цена за това, че малка част от населението" отхвърля ваксината, като подчертават, че задължителните инжекции са необходими, "за да си върнем свободите".

Премиерът на Хесен Фолкер Буфие, в чиято провинция се намира град Майнц, където съвместно са разработени ваксините на Pfizer/BioNTech, също се обяви в подкрепа на задължителните ваксини срещу COVID-19.

Дясноцентристката партия ХДС на Меркел, която се готви да бъде опозиция, призова бъдещото коалиционно правителство, водено от Шолц, да каже на германската общественост каква е позицията му по този въпрос.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа