Сърбия: Балканският маршрут за миграция не е закрит (ВИДЕО)

2026

Официалните власти в Унгария и Сърбия публично предупредиха, че от България в Сърбия пристигат все повече нелегални мигранти. Заради това през следващата седмица властите в Белград ще информират Европейският съюз, че т.нар. "Балкански маршрут" не е окончателно закрит, защото в страната влизат всеки ден до 400 души. Белград възнамерява да започне преговори с Будапеща за постигане на споразумение, което ще позволява на търсещите убежище да подават молби в приемните центрове, а не както е в момента на самата граница.

Всеки ден на територията на Сърбия от България пристигат 300-400 души, а от Република Македония около стотина. Това се казва в обширен репортаж на сръбската държавна телевизия, който беше излъчен късно снощи, предаде БГНЕС. След като властите в Будапеща въведоха нови по-строги мерки по южната си граница, само за една седмица от Унгария в Сърбия са върнати 621 мигранти. След 5-ти юли унгарските гранични власти връщат обратно в Сърбия всеки, който е задържан в 8-километровата гранична зона.

Вучич: Проблемите с мигрантската криза стават все по-дълбоки

Единственият проблем, който имаме в момента е мигрантската криза. И тук има все по-сериозни, все по-големи и все по-дълбоки проблеми. Т...

В момента на територията на Сърбия има около 2000 бежанци, но ако тази тенденция се запази това означава, че само след 7 дни в страната ще има 7 000 бежанци. Освен на унгарската може да имаме проблеми и на хърватската граница, предупредиха представители на хуманитарните организации.

Припомняме, че по време на вчерашната си визита в град Аранджеловац сръбският премиер Александър Вучич определи мигрантската криза като "най-сериозният и най-тежкият проблем, пред който е изправена страната". Според него "през следващите 2-3 дни властите в Белград ще трябва да вземат трудни решения по този въпрос".

Всеки ден от България и Македония в Сърбия пристига значителен брой мигранти. Това предупреждение пък отправи пред телевизия М1 Дьорд Баконди, съветник по въпросите на националната сигурност на унгарския премиер Виктор Орбан. Според него след въвеждането на новите по-строги мерки по границата със Сърбия в "Унгария пристигат все по-малко нелегални мигранти".

Баконди съобщи, че след въвеждането на новите мерки на 5-ти юли само за една седмица 1900 мигранти са се опитали да прекосят нелегално унгарската граница.

Турция продължава да не спазва реадмисията за бежанците

Турция продължа да не спазва споразумението за реадмисия за бежанци с България. Това стана ясно от думите на вицепремиера по координа...

Полицейските и военните екипи са попречили на 1300 от тях да влязат на унгарска земя. Останалите 600, които са задържани в граничната зона, веднага са върнати обратно в транзитната зона между Унгария и Сърбия, уточни съветникът по въпросите на националната сигурност на унгарския премиер Виктор Орбан.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа