X
 
 

Сърбия отваря още една преговорна глава с ЕС

1190 0
Сърбия отваря още една преговорна глава с ЕС
Снимка: iStock/Guliver
Европейският съюз реши във вторник да отвори още една глава от преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС – свободно движение на капитали. Това е необходимо с цел заздравяване на икономическите връзки и инвестициите в Сърбия.

Официални представители в Съвета на министрите на ЕС в Брюксел заявиха, че решението е договорено на срещата между Комитета на постоянните представители на ЕС (КОРЕПЕР) и Работната група по разширяване на ЕС, съобщи МИА, цитирана от БГНЕС.

Пендаровски: Хората от Западните Балкани заслужават да са в ЕС

Европейският съюз не трябва да изоставя държавите от Западните Балкани, тъй като техните граждани заслужават по-добри условия на живот ...

Глава 4 „Свободно движение на капитали” ще бъде отворена във вторник по време на междуправителствена конференция ЕС – Сърбия в кулоарите на срещата на министрите на външните работи на ЕС в Брюксел.

По-рано представители на сръбското правителство изразиха недоволство от отварянето на само една глава, тъй като са убедени, че Сърбия има готовност за отварянето на още три, отнасящи се до свободното движение на работна ръка, изграждането на трансевропейски мрежи и транспортна политика.

Според източници от Брюксел, в момента е трудно да се постигне споразумение за отварянето на повече от една преговорна глава, тъй като в рамките на ЕС се води дебат за промяна на методологията на процеса на разширяване.

Целта на промените е процесът да стане по-ефективен и осезаем за гражданите на страните-кандидати.

ЕК и Макрон - във все по-очевиден сблъсък за Западните Балкани

В същия ден, когато председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен, европейският външен министър Жозеп Борел и комисарят по...

Промяната на методологията не бива, но може да засегне и онези кандидати за членство в ЕС, които вече преговарят, ако се реши, че това е необходимо.

Промяната на методологията на разширяването трябва да бъде гласувана на срещата на върха ЕС – Западни Балкани през май в Загреб.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители