X
 
 

Матю Палмър: Белград и Прищина трябва взаимно да се признаят

639 0
Матю Палмър: Белград и Прищина трябва взаимно да се признаят
Снимка: Getty
Специалният пратеник на държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър подчерта, че Съединените щати искат да бъде постигнато пълно нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, което според него ще означава и взаимно признаване.

"Ако се признаят един друг, те биха могли да разрешат въпросите като съседи", каза Палмър в интервю за H1 Сараево, цитирано от БГНЕС.

Матю Палмър: САЩ напълно подкрепят „Малкия Шенген“

"Малкият Шенген" е обещаваща инициатива, която има нашата подкрепа, заяви днес специалният пратеник на държавния секретар на САЩ за За...

Според него е необходимо Белград и Прищина "да седнат на една маса, да постигнат споразумение и заедно да начертаят път към европейското бъдеще".

Палмър каза, че причината за преговорите е и в това, че и Сърбия, и Косово се стремят към Европа и че не е необходимо да се вижда какви компромиси са необходими за постигане на напредък.

„Необходимо е споразумение, което ще бъде прието и подкрепено от обществеността и от двете страни като най-добрият път напред“, каза Палмър и добави, че е важно споразумението да бъде „приложимо, справедливо и дълготрайно“.

Той добави, че има много добри отношения с посланика на САЩ в Германия Ричард Гренел и че това не е първият път, когато САЩ назначават двама специални пратеници по един и същ проблем.

САЩ: Сърбия скоро няма да признае Косово

В интервю за телевизия RTV Vojvodina специалният представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър заяви, че взаимното признаване ме...

Палмър също така каза, че Западните Балкани остават приоритет на външната политика на САЩ и че Вашингтон иска страните в региона да разглеждат САЩ и ЕС като "партньори, които сами са избрали".

Пратеникът на държавния секретар на САЩ каза, че Вашингтон иска Западните Балкани да станат част от "семейство на европейски държави" и че те инвестират в региона значителен политически и друг капитал.

Американският дипломат отказа да коментира неотдавнашен доклад на Пентагона за нарастващото влияние на Русия в Сърбия, заявявайки, че САЩ считат себе си за партньор на всички страни в региона, включително Сърбия.

Според него целите на САЩ са в съответствие с тези на балканските страни: членството в ЕС и НАТО, освен в случая със Сърбия, и Вашингтон ще подкрепи Западните Балкани в тези стремежи.

Матю Палмър в Белград: ЕС трябва да се разшири в Западните Балкани

Специалният представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър е на посещение в Белград, където се срещна с президента на Сърбия Алек...

Матю Палмър каза, че евентуален нов договор за Босна и Херцеговина, т.нар. „Дейтън две“, не е в центъра на вниманието на политиката на  САЩ, тъй като „не биха обвинили Дейтънския договор за нефункционирането на правителството на БиХ“.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Ето го гаджето на Гери-Никол (СНИМКА)
Ето го гаджето на Гери-Никол (СНИМКА)

От известно време се носят слухове, че Гери-Никол има нов мъж в живота си. Днес певицата потвърди, че е влюбена, като сподели обща снимка с приятеля...