Съветник на Зеленски: За първи път го казвам - предателство провали отбраната ни в Южна Украйна

34012
Съветник на Зеленски: За първи път го казвам - предателство провали отбраната ни в Южна Украйна
Снимка: Getty Images

В Южна Украйна преди войната са били проведени сериозни военни учения за отработване на защита в случай на руско нападение, но операцията се е провалила заради предателство. Това заяви Олексей Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, в интервю за основателя на онлайн изданието "ГОРДОН" Дмитрий Гордон.

Арестович уточни, че предателството е било сред командването на "средно ниво", докато войниците и офицерите на по-долно ниво са направили всичко по силите си, за да защитят региона.

"Досега не съм споделял тази информация, но сега ще ви кажа. В навечерието на войната се проведе специално командно-щабно учение на земята за защита на южните райони. Всичко беше планирано. На теория това трябваше да стане едно от най-успешните места на нашата отбрана като бяха взети предвид всички нюанси. Знам го със сигурност. Но именно заради предателство нещата се провалиха. Ясно е, че войниците и офицерите, които се биеха на низовото ниво, проявиха героизъм и с цената на живота си спряха пробива в оперативното пространство, но средното звено – предателите – изиграха своята роля“, посочи Арестович.

„Морските пехотинци дадоха много загуби, но не пуснаха врага. 65-та бригада се бори до края, включително и за Антоновския мост. Тя пострада много тежко, върху нея се стовари ударът на 15-20 пъти превъзхождащ ги по сила противник. Те изпълниха дълга си с чест. Знаем за един морски пехотинец, който с цената на живота си взриви един от мостовете в района на Геническ, за да не преминат окупаторите“, каза представителят на президентската канцелария.

Журналистът попита Арестович дали може да посочи конкретни имена сред предателите.

По думите на Олексей Арестович един от тях е бил помощникът на началника на отдела на Службата за безопасност на Украйна (СБУ) в Херсонска област - ръководителят на Антитерористичния център Игор Садохин.

"Той беше арестуван още през март. По предварителни данни е предавал на руснаците данни за системата от [минни] полета, за отбранителната система като цяло и дори е насочвал руската авиация към украинските части", каза Арестович. "Ние знаем, че ръководителят на херсонския щаб на Териториалната отбрана сега е на страната на руснаците. И мисля, че те далеч не са последните лица, които ще бъдат идентифицирани там като виновни“, добави той.

Руските войски прекъснаха комуникациите в окупираната Херсонска област

Украинските власти съобщават за "прекъсване на всички комуникации" в окупираната от руските сили Херсонска област, предаде Ройтерс. Укр...

ОЩЕ: Херсонските партизани към руските окупатори: Късно е да бягате (СНИМКИ) 

Арестович отбеляза, че в провала на отбраната на Херсонска област е имало и обективни фактори освен предателството.

"В тази посока превъзходството на руските сили беше обективно по-голямо и най-неприятното - кримската авиация беше много близо. Те бомбардираха нашите войски, връщаха се, бързо презареждаха и идваха обратно. Плюс самият терен - в степта е много трудно да се скриеш от самолетите. Плюс субективният фактор на предателството. Комбинацията от тези фактори даде ефект", каза Арестович.

Припомняме, че руските сили навлязоха на територията на Херсонска област на 24 февруари откъм временно окупирания Крим. Херсон е единственият регионален център в Украйна, който те успяха да превземат. Днес руските войски държат почти целия регион, с изключение на северната му част и според британското разузнаване имат за цел дългосрочна окупация на Херсонска област.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа