Тайните затвори на фериботите: как Италия връща мигранти обратно в Гърция

1409
Тайните затвори на фериботите: как Италия връща мигранти обратно в Гърция
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Тясна метална шахта, облицована с картонени кутии, върху която е постлан тънък чаршаф. Мрачно място в долната палуба на ферибот, превозващ пътници през Средиземно море, в което очевидно са били държани мигранти, които са връщани обратно от Италия в Гърция.

На фериботите има няколко такива места, използвани като "тайни затвори": помещения, предназначени за тоалетни, които вече не се използват, или тесни пространства в края на паркинга. Всички те очевидно се използват за задържане на лица, търсещи убежище. Някои от тях са държани там в продължение на повече от 30 часа, частично оковани във вериги, без възможност да спят или да отидат до тоалетна. Това показва разследване на германската обществено-правна телевизия ARD, съвместно с Lighthouse Reports, SRF, Al Jazeera и Domani.

"Беше тъмно, нямаше матрак, нямаше легло"

Балух разказва за тези временни затвори, в които са държани търсещите убежище. Той е на 17 години, идва от Афганистан и живее заедно с други мигранти в разрушена фабрика в гръцкия пристанищен град Патра. Няма прозорци, вали дъжд и е студено. Няма и тоалетни, разказва той. Мирише на мухъл и плесен.

Няколко полуразрушени палатки, които се очаква да пазят от студа и дъжда, стоят върху бетона. След като бяга от войната и талибаните в Афганистан, Балух, както и много други, сега се опитва да избяга от тази мизерия в Гърция. Скрити под камиони, търсещите убежище се опитват да се прехвърлят на фериботи в пристанището на Патра, за да стигнат до Италия.

Балух вече е успявал веднъж, казва той, но е бил открит в Италия. Граничните полицаи го задържат само за кратко и след това без никаква процедура го връщат обратно на ферибота. "На ферибота ме настаниха в малка стая. Беше тъмно, нямаше матрак, нямаше легло, имаше само малък вентилатор. Не получих никаква храна или вода", разказва момчето.

Пътуването от Италия обратно до Гърция отнема много време, понякога повече от 30 часа. Други мигранти също разказват за подобни преживявания, като някои от тях дори са били оковани с белезници по време на целия престой на борда.

Оковани и изолирани в открито море

В рамките на общото европейско разследване сега за първи път е възможно да се докаже съществуването на такива неофициални затвори на пътническите кораби. Въз основа на снимка, на която се вижда бежанец, закопчан с белезници за метален рафт, е възможно да се идентифицира това място - тясна метална шахта, която според мигрантите е функционирала като затворническа килия. Журналистите, участвали в разследването, са открили и неработеща вече тоалетна, в която мигрантите твърдят, че са били заключвани. Служители на ферибота потвърждават съществуването на такива помещения.

"Това нарушава европейското право, както и разпоредбите на Европейската конвенция за правата на човека", казва Дана Шмалц от Института за сравнително публично право и международно право "Макс Планк". Този вид задържане е явно нарушение на човешкото достойнство. Фериботната компания отрича всякакви обвинения и твърди, че нищо подобно не би се случило на нито един от фериботите им - те винаги спазвали националното и международното право.

През последните години правозащитни организации неведнъж са съобщавали за нечовешки условия при връщането на бежанци от Италия в Гърция. Новото разследване доказва, че тези незаконни практики все още продължават. Италианското министерство на вътрешните работи не е коментирало въпроса, а от полицията в град Бари - един от пристанищните градове, където пристигат фериботи от Гърция - отхвърлят всякакви обвинения.

Не е ясно колко души са върнати обратно по този начин

Ерминия Рици работи в Бари като правен съветник по въпросите, свързани с миграцията. За нея е ясно, че за адекватна процедура не може и да става дума. Граничната полиция извършва проверка на пристигащите, преди те да бъдат отведени обратно на корабите.

Всичко се случа по изключително непрозрачен начин, поради което няма надеждни данни за това колко хора са върнати обратно, без каквато и да е процедура, обяснява Рици.

Европейското законодателство определя как точно трябва да се процедира с бежанците, пристигащи в ЕС. Въпросът не е само в коя държава са пристигнали първо, казва адвокат Дана Шмалц. Трябва също така да се провери дали изобщо е законно да се изпращат хора обратно в Гърция. "Вече многократно са постановявани решения, включително от Европейския съд по правата на човека, че условията за търсещите убежище и дори за признатите за бежанци в Гърция са неадекватни", казва Шмалц.

Италия вече е осъждана през 2014 година

През 2014 г. Европейският съд по правата на човека вече осъди Италия за колективно връщане на мигранти към страната, от която идват, без да е спазена съоветната процедура. Тогава съдът постанови, че Италия незаконно е изпратила мигрантите, които са влезли в страната с кораби, обратно в Гърция, без да им даде възможност да подадат молба за убежище в Италия.

Венцел Михалски от правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч" критикува ЕС за това, че толерира непрекъснато нарушаване на европейското законодателство. "Те искат да допуснат колкото се може по-малко мигранти. Крепостта Европа, за която толкова често се говори, тук отново показва своето грозно лице", казва Михалски.

При запитване Европейската комисия подчертава, че ефективното управление на границите трябва да бъде свързано със зачитането на човешкото достойнство. Тя очаква от съответните държави да разследват всички обвинения и да преследват всяко нарушение.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа