"Тази война започна на Крим и ще свърши на Крим". Защо битката за полуострова е най-ключовият етап на войната в Украйна

6571
"Тази война започна на Крим и ще свърши на Крим". Защо битката за полуострова е най-ключовият етап на войната в Украйна
Снимка: Getty images

В ранни зори украински войски атакуват руски военни позиции на анексирания полуостров Крим - при това дни поред. Според украинските медии главна цел са системите за ПВО С-300 или тяхното по-ново поколение С-400, разположени край град Евпатория. В рамките само на няколко седмици тези системи са подложени на обстрел за втори път. Във връзка с последните атаки руските военни твърдят, че ставало дума само за нападение с дронове, което било отблъснато.

Защо Крим е толкова важен и за двете страни

Преди това Украйна съобщи, че е нанесла впечатляващ удар в Севастопол, главната квартира на Черноморския флот. Според разпространените от Киев информации няколко крилати ракети са поразили един десантен кораб и една подводница, които са били тежко повредени. Руското Министерство на отбраната оповести обаче, че и двата съда ще бъдат ремонтирани.

Още: Русия: 6 години затвор за жена, избегнала мобилизация заради бременност

Украинската армия вече от седмици засилва военните нападения срещу Крим. Никога досега атаките не са били толкова интензивни, никога досега загубите за руската страна не са били толкова масивни.

След като през 2014 година анексира Крим в нарушение на международното право, Русия постепенно превърна полуострова във военна крепост с бази на военновъздушните сили и на военноморския флот. Малко преди нахлуването на руската армия в Украйна през февруари миналата година украинското Министерство на отбраната оценяваше числеността на военното присъствие на Русия в Крим на около 32 000 души. Твърди се, че там са разположени дори ядрени оръжия.

Украйна за пръв атакува масирано анексирания полуостров през август 2022. Тогава ударът беше насочен срещу военното летище край Саки, където бяха унищожени няколко изтребители. През октомври миналата година за пръв път беше взривен сегмент от Кримския мост, който свързва Русия с полуострова. Този мост, който играе ключова роля за снабдяването на руските войски, впоследствие на няколко пъти стана обект на украински атаки, последно с морски дронове.

Но защо Крим е толкова важен и за двете страни? Отвъд символичното му значение, което руският президент Владимир Путин непрекъснато подчертава, полуостровът има ключово военно-стратегическо значение. Разположеният там Черноморски флот атакува с крилати ракети "Калибър" украински градове както във вътрешността на страната, така и чак до границата с ЕС. Същото се отнася и до самолетите, въоръжени с ракети, базирани на полуострова.

Още: Украйна свали десетки ракети и дронове през изминалата нощ, но има и поражения (ВИДЕО)

Крим има възлово значение и за снабдяването на руските войски в Южна Украйна. И не на последно място: ако не държаха Крим, руснаците доста щяха да се затруднят с блокадата на украинските пристанища.

Малко след нахлуването в Украйна Русия успя откъм Крим да окупира доста територии и да си осигури и сухопътен достъп до полуострова. Със сегашната си контраофанзива украинската армия се опитва да прекъсне този сухопътен коридор.

Украинските въоръжени сили атакуват всички мостове, които свързват Крим с континенталната част, като за целта използват прецизни оръжия западно производство - британски и френски крилати ракети.

Крим - "ключовият фактор" във войната

Още: Русия губи в Украйна, но недостатъчно, за да е готова за справедлив мир (ВИДЕО)

В една своя програмна статия главнокомандващият на украинската армия генерал Валерий Залужний пише, че Крим е "ключовият фактор" във войната на Русия срещу Украйна. Ако Украйна успее да си върне полуострова, това сериозно ще отслаби Русия, но няма да гарантира край на военните действия, смята генералът. Според него дори да загуби Крим, Русия може да продължи бойните действия откъм континенталната част.

Украинският президент Володимир Зеленски все пак се надява на решителен пробив. Тази война започна на Крим и ще свърши на Крим, смята Зеленски.

За украинците би било най-добре да проведат пробива си чак до Крим и тогава да започнат преговори за изтегляне на руснаците. В момента обаче трудно можем да си представим, че Русия ще приеме такъв вариант.

 

Още: Финландският президент: Русия няма да изчезне, трябва да си говорим

Източник: Дойче веле

 

Обичайни новини за Крим и Москва: Атака с дронове (ВИДЕО)

Опит за отмъщение за Крим: Русия пробвала да атакува украински бомбардировачи (ВИДЕО)

След поредния удар в Крим: Украйна порази още руски кораби (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мария Захарова видя хибридна война срещу Русия в думи на Туск

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 10.05 - Бивш командир на НАТО съветва Европа какво да направи при атака

Навръх 9 май: Зеленски уволни и началника на личната си охрана

Германия купува три установки HIMARS, дава ги на Украйна (ВИДЕО)

El Mundo: Украйна прави подземни военни заводи

Грета Тунберг участва в пропалестински протест в Малмьо

Зли кокошки и кучета с две опашки: Едни от най-странните партии на евроизборите

Швеция отпуска близо 30 млн. евро за отбранителните способности на Украйна

Какво да се направи първо при руска инвазия: Говори бившият командир на НАТО в Европа

Победителите във войната са чествали Деня на победата скромно, Путин направи култ от нея

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа