Time обяви номинираните за "Личност на годината"

900
Time обяви номинираните за "Личност на годината"

На 4 декември, вечерта списание Time обяви кои са десетимата финалисти, които ще се борят за престижната титла "Личност на годината". Сред кандидатите са някои от най-известните държавни лидери, жените зад най-голямото търсене на възмездие срещу сексуалното посегателство, най-богатият човек на света Джеф Безос и независимо дали му харесва или не - президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Тръмп беше избран за "Личност на годината" през 2016 година заради шока който предизвика с победата си в президентските избори. Сега списанието пак го номинира - този път заради бурното му и противоречиво управление като президент, припомня БГНЕС.

МВнР на Русия взе решение за американските медии

Американските медии, които трябва да бъдат признати за чуждестранни агенти в Русия, няма да бъдат лишени от акредитация от Министерство...

Освен него изданието кандидатира и севернокорейския лидер Ким Чен Ун, на когото Тръмп измисли прякора "Малкият човек ракета" и който през изминалата година увеличи до неузнаваемост страховете за ядрена конфронтация и се превърна в една от водещите фигури в световния информационен поток.

В списъка на Time влиза и Робърт Мълър - специалният прокурор, който разследва евентуалните връзки между Русия и предизборната кампания на Тръмп. За отрицателно време действията му завършиха с предявяването на обвинения на четирима човека, свързани с държавния глава.

Сред останалите кандидати, свързани с политиката са още наследникът на престола в Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман, разтърсил Близкия Изток с обещанията си за "по-умерен ислям" и с мащабната си антикорупциона акция по високите етажи, както и китайският президент Си Дзинпин.

Двама от номинираните тази година са и всъщност групи, а не индивидуални личности. В единия случай става дума за движението #MeToo (#Аз също), което предизвика дискусии по целия свят относно сексуалното посегателство и насилие. То бе вдъхновено от множеството разкрити случаи на сексуално посегателство, извършвани в САЩ от някои от най-известните културни, политически и бизнес дейци.

Тръмп предложи конкурс за най-вредна медия

Президентът на САЩ Доналд Кръмп заяви в Twitter, че някои американски медии толкова зле отразяват събитията, свързани с дейността на дъ...

Другата "група" пък обхваща т.нар. "Дриймърс" (в превод "Мечтатели" - бел.авт) или по-точно младежите от програмата за защита от депортиране на незаконни имигранти, влезли в САЩ преди пълнолетие (DACA). Както припомня БГНЕС тя бе въведена през 2012 г. от предходния държавен глава на САЩ Барак Обама, позволявайки на около 800 000 нелегални имигранти да пребивават в страната, за да могат да учат или работят, ако са дошли в САЩ преди 16-годишна възраст. През септември тази година обаче, Доналд Тръмп обяви, че преустановява съществуването й, тъй като тя "жертва стотици хиляди американци, отнемайки им работните места".

От културните и спортни среди заслужена номинация получава пък бившият куотърбек от “Сан Франциско Фортинайнърс” Колин Каперник, който миналата година бойкотира националния химн по време на предсезонен мач по американски футбол. Тогава той падна на коляно в знак на протест срещу расизма и проявата на несправедливост спрямо цветнокожите в САЩ. През 2017 година конфликтът стигна своя връх, след като президентът написа неколкократно в "Туитър", че настоява всеки един играч от "Националната футболна лига" да бъде уволняван или отстраняван, ако откаже да се изправи по време на националния химн. В резултат много играчи и дори цели отбори започнаха протестни демонстрации срещу американския президент. Те коленичеха, кръстосваха ръце или дори оставаха в съблекалните, докато на терена звучеше химна на страната им.

В челната десятка влиза и Пати Дженкинс - жената режисьор, чиято работа по "Жената Чудо" се превърна във важна крачка напред към репрезентацията на жените в киното и медиите.

Кой обаче ще получи титлата на Time ще стане ясно в сряда, 6 декември. Победителят ще бъде избран от редакционната колегия на списанието, като се вземат предвид гласовете на читателите. Тази година ще се обяви 90-та "Личност на годината".

Медиите, които още не са на Пеевски, отидоха да търсят помощ в Брюксел

Представители на Съюза на българските издатели, водени от председателя на организацията и съсобственик на "Икономедиа" Теодор Захов, са...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Новото оръжие от САЩ за Украйна не стига за крайна победа: Констатация (ВИДЕО)

Стачка парализира Гърция на 1 май

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие": Унищожават милиони бутилки

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа