Тревожен ръст на заболелите от морбили в Европа: СЗО призовава за мерки

1393
Тревожен ръст на заболелите от морбили в Европа: СЗО призовава за мерки
Снимка: Getty Images/Guliver

Отбелязва се тревожно нарастване на случаите на морбили (дребна шарка) в Европейския регион, съобщават от Световната здравна организация (СЗО). Над 30 000 случая на заболели са докладвани от 40 от 53-те държави-членки на региона между януари и октомври 2023 г. В сравнение 2022 г. е имало 941 случая. Това е повече от 30-кратно увеличение. Очаква се увеличаване на броя на случаите, ако не се предприемат спешни мерки, за да се предотврати допълнително разпространение.

През 2023 г. дребната шарка засяга всички възрастови групи. Общо 2 от 5 случаи засягат деца на възраст от 1 до 4 години, а 1 от 5 случаи засягат възрастни над 20 години. От началото на годината до октомври са докладвани 20 918 хоспитализирани и 5 смъртни случая от морбили в 2 държави.

"Ваксинацията е единственият начин за защита на децата от тази потенциално опасна болест,“ казва д-р Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа.

Още: Във Варна са в готовност за извънредна имунизация срещу морбили заради епидемията в Румъния

Това завръщане на дребната шарка, до голяма степен, се дължи на спада на ваксинирането в европейските страни през 2020 г. - 2022 г. Пандемията от COVID-19 значително повлия на ефективността на имунизационната система през този период, което доведе до натрупване на неваксинирани деца. Докладваното национално покритие с първа доза от ваксина срещу морбили в региона спадна от 96% през 2019 г. на 93% през 2022 г., докато с втора доза спадна от 92% през 2019 г. на 91% през 2022 г. Общо над 1,8 милиона бебета в региона не получиха ваксинацията срещу морбили между 2020 и 2022 г.

Важно е постигането на висока степен на имунитет

Страните, които са елиминирали болестта, са все още под риск от епидемии след внасяне на вируса на морбили от други страни, ако не се поддържат много високи степени на редовна ваксинация на децата (поне 95%) във всички общности. Навсякъде ваксинирането трябва да е еднакво. Започнати са интензивни дейности по редовна имунизация и кампании за наваксване в няколко страни.

За да се възстанови напредъкът към елиминиране на морбили, е необходимо страните да постигнат и поддържат ваксинация от над 95% с 2 дози от ваксината срещу морбили. Постигането на високо покритие с редовна ваксинация и затварянето на всякакви празнини в имунитета следователно трябва да останат приоритети за всички страни.

За разлика от грипа и други вируси, добрата хигиена не може да ни предпази от морбили. Това не е болест на мръсните ръце като хепатит например, нито пък ходи само по гетата. Вирусът обикновено се внася периодично от хора, които пътуват до страни с повече заболели. Укрепването на имунитета, традиционно като мярка срещу зимните инфекции, също не помага в случая.

Още: Ангел Кунчев тревожно: Има риск от морбили в България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа