Тръгваме към Одеса, губим Мелитопол: Руски прочит на опорките на Путин от "Валдай" (ВИДЕО)

13279
Тръгваме към Одеса, губим Мелитопол: Руски прочит на опорките на Путин от "Валдай" (ВИДЕО)
Снимка: Командування Повітряних Сил ЗСУ/Украински ВВС

Доста интересни съждения и твърдения се появиха в един от известните като приближени до кухнята на Кремъл руски телеграм канали след вчерашния традиционен руски дискусионен клуб "Валдай". По време на провеждането на форума, този път в Сочи, издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин повтори за пореден път някои основни руски наративи, главните от които са как Русия създава нов световен (мултиполярен) ред и войната в Украйна я започнал Запада: Путин: Исках да се присъединим към НАТО, но те ми отказаха

В рамките на тези откровени глупости (на 24.02.2022 година руската армия нахлу в Украйна по заповед на Путин), руският диктатор заговори как Одеса била руски град, малко и еврейски. Точно на база тези думи руският телеграм канал "Кремлевская табакерка" пусна дълга публикация със заглавие "Путин зарадва военните, ще има мобилизация". В публикацията са цитирани неназовани източници от руския генщаб и от руското военно министерство и как щом Путин говори за Одеса така, значи руската армия ще се бори да го превземе. А щом ще е така, ще има още мобилизация – 300 000 войници до края на есента или в краен случай до Нова година и още от 300 000 до 600 000 за следващата година-година и половина. В този ред на мисли, руският военен министър Сергей Шойгу обяви, че са създадени 9 тренировъчни полка и от думите му може да се извади заключение, че през тях минават руските добоволци, записали се да се бият в Украйна, което предполага по-систематична подготовка. Отделно, може в даден момент самите полкове да бъдат директно пратени в Украйна. А председателят на военната комисия в Думата Андрей Картаполов обяви, че частните лечебни заведения в Русия ще предават лични данни на пациенти в единен регистър за наборна служба - подобни инициативи за предаване на лични данни в регистъра се готвят за здравното министерство, руската данъчна служба и руското МВР.

Друга интересна публикация касае директно военните действия в Украйна – Путин изрично наредил да няма "нито крачка отстъпление". Съответно, командващият руския генщаб генерал Валерий Герасимов почнал да се притеснява, че "два месеца ще се бием да защитим Токмак и ще загубим Мелитопол за седмица". Още от септември, "Кремлевская табакерка" упорито говори, че Герасимов мисли да отстъпи от сегашната фронтова линия в Украйна и да пази директно важните големи градове Мелитопол и Бердянск – признаци за такова нещо на фронта дотук изобщо не се забелязват: Руски страх за нов жест на добра воля: Готви ли се руско отстъпление в Южна Украйна? (ВИДЕО)

На този фон, в дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) обръщат внимание на друг руски военен блогър и думите му, че все по-често руските командири на терен отстъпват от невъзможни за защита позиции към други, които са предварително подготвени и след това се правят контраатаки срещу украинците – т.нар. еластична отбрана. Това обаче противоречало често на заповедите от централното командване, които довеждали до самоубийствени контраатаки при загуба на каквато и да е позиция.

ОЩЕ: Три условия украинският пробив в Запорожието да се превърне в значим успех (ВИДЕО)

Развитие на военните действия в Украйна

В западната част на Запорожието продължават боевете на юг от Работино (10 км южно от Орехов, по направлението към Токмак и Бердянск), по линията Новопокроповка – Върбово (13 – 18 километра юг-югоизток от Орехов) и Копани (11 километра югозападно от Орехов). Говорителят на Таврийското направление на украинската армия полковник Олександър Щупун твърди, че има напредък на юг от Работино, а руските военни блогъри масово говорят за продължаващ украински натиск, удържан като цяло от руските сили, с малки изключения на пробиви по единични позиции. За сметка на това на границата между Запорожка и Донецка област, по направлението Велика Новоселка – Бердянск руските военни блогъри по-смело казват, че руснаците успяват да си върнат инициативата, специално при Приютно (15 километра югозападно от Велика Новоселка).

При Бахмут украинският генщаб твърди, че има украински успех източно от Андреевка (10 километра юг-югозапад от Бахмут), без да се дават повече подробности. Още вчера руският пропагандист Семьон Пегов (WarGonzo) призна за украински напредък на позиции при жп линията, минаваща източно от Клещеевка – Андреевка и Курдюмовка (6-12 километра юг-югозапад от Бахмут). Днес вече Пегов говори за руски контраатаки по тази линия на боеве, без да уточнява резултата им. Друг известен руски военен телеграм канал "Рибар" също съобщава за боеве по протежението на жп линията.

В Луганска област, в направлението към Купянск и по линията Сватово – Кремена има засилване на интензивността на руските атаки – това потвърди говорителят на украинското командване "Изток" Иля Йевлаш. Основна цел на руснаците сега е Макеевка, на 22 километра северозападно от Кремена. Засега няма видими големи промени на позиции, а в сводката на украинския генщаб изрично е посочено, че към Купянск пак няма руски атаки. Има обаче много обстрели, а руски военни блогъри говорят за "позиционни боеве": Русия изби 10% от жителите на украинско село, дошли на помен (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Избити от полицията зъби на опозиционен лидер, меле в парламента: В Грузия напрежението расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа