Турция и ЕС започват двустранна програма за политически диалог

1642
Турция и ЕС започват двустранна програма за политически диалог
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция и Европейският съюз ще се съсредоточат върху усъвършенстването на митническия съюз и сделката за мигрантите в съответствие с договорената 12-месечна пътна карта.

Първата среща по този повод ще се проведе на 13 юни на ниво политически директори и ще разгледа развитието на сегашните отношения, съобщава вестник Hürriyet.

Анкара и Брюксел планират и провеждането на среща на ниво министри през юли. През идните месеци ще бъдат възобновени Енергийният диалог и икономическите срещи, потвърди пред медията източник, пожелал анонимност.

Припомняме, че на 25 май президентът Реджеп Тайип Ердоган се срещна с президента на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в белгийската столица, постигайки съгласие за подобряване на обтегнатите отношения.

На срещата официални представители на ЕС са запитали Ердоган за намерението на Анкара по отношение на членството в Блока и за евентуалните стъпки за рестартиране на процеса. В по-ранните си изказвания Ердоган обеща, че Анкара ще преосмисли позицията си за присъединяване към Общността, ако продължи да чака дълго и ако настоящият "враждебен манталитет" на някои държави-членки не бъде преодолян.

По време на срещата турската страна подчерта, че целта на Анкара е пълноправното членство в Блока. Турската делегация обаче каза, че Турция е претърпяла травма след опита за преврат от 15 юли 2016 г., а ЕС на свой ред не е оказал съдействие. В крайна сметка страните решиха, че отношенията между ЕС и Турция ще се възобновят от мястото, където те са спрели, заяви официален представител.

Прокуратурата в Истанбул разследва за тероризъм над 1000 съдии и прокурори, както и 70 областни и околийски управители

Главната републиканска прокуратура в Истанбул води разследване срещу общо 1004 съдии и прокурори, както и 68 валии и каймаками (областн...

Според пътната карта ЕС и Турция ще гарантират изпълнението на задълженията си за мигрантите от 18 март 2016 г., отбелязва още "Фокус".

Ердоган поиска от ЕС да ускори притока на средства за бежанците и да увеличи приема на мигранти от страна на ЕС. Туск и Юнкер също обещаха, че ще предприемат необходимите инициативи от името на ЕК и Съвета на ЕС.

Друга тема, обсъждана в Брюксел, бе въпросът за либерализирането на визовия режим за турските граждани в Шенгенската зона. Служителите на ЕС припомниха, че всичко е в ръцете на Анкара по отношение на седемте показателя, предстоящи да бъдат изпълнени, за да бъде започнат диалогът за либерализирането.

Изискванията от Турция за либерализация на визовия режим са: споразумение за оперативно сътрудничество с Европол, споразумение за правно сътрудничество с държавите-членки на ЕС, паспорти от трето поколение, преразглеждане на Закона за защита на личните данни и законодателството в областта на борбата с тероризма.

Що се отнася до седмия критерий, след като се започне диалогът за либерализиране на визовия режим, Анкара ще изпълни изцяло споразумението за реадмисия, което в момента само частично е в сила. Турция не предприе никакви мерки поради терористични атаки и отчасти поради ескалиращото напрежение между Анкара и Брюксел. Въпреки всичко, се очаква процесът на изпълнение на оставащите седем критерия да се ускори.

ЕС и Турция приеха 12-месечна програма за възстановяване на отношенията

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че Европейският съюз е дал на Турция нова 12-месечна програма за възстановяване на отношенията, преда...

Турция и ЕС се съгласиха да ускорят процеса за усъвършенстване на съществуващото Споразумение за митнически съюз по отношение на промишленните стоки, като го разширят и до селскостопанската продукция, услугите и обществените поръчки. В края на 2016 г. ЕК уведоми Европейския съвет, че е готова да преговаря с Турция.

Юнкер и Туск оценяват усилията на Турция в борбата срещу тероризма, особено срещу „Ислямска държава“, като същевременно обещават да направят всичко възможно да допринесат за борбата на Турция срещу забранената "Кюрдска работническа партия" (ПКК) и „Движението на Гюленистите“ (ФЕТО), обвинена в организирането на миналогодишния опит за преврат.

Делегацията на ЕС също така подчерта, че не е блокирала откриването на нови глави в преговорите за членство на Турция, подчертавайки, че процесът ще започне, ако Анкара изпълни началните условия на тези глави и когато получи положителни послания относно спазването на човешките права, отдавна силно критикувано от ЕС, особено след мерките, предприети във връзка с извънредното положение.

Друга важна точка от дневния ред бе срещата на Ердоган с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, където бе дискутирано връщането на смъртното наказание.

Анкара е „наясно с европейските ценности, но европейците също трябва да съпричастни към исканията на народа", отговори турската страна, като добави, че турското правителство ще обмисли възстановяването на смъртното наказание, ако такова законодателство бъде внесено в парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Десетки арестувани по целия свят: Полицията разби голям сайт за онлайн измами

Готвели военен саботаж от името на Русия: Германия арестува двама мъже

Щетите по руската военна база в Джанкой: Украинското разузнаване с данни (ВИДЕО)

Буданов: Това е планът ни оттук нататък

Ракети и дронове засипаха Русия, взривове в Украйна след руска атака

Русия е много опасна, но помощта за Украйна остава предимно на думи (ВИДЕО)

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com