X
 
 

Турция изгони израелски кораб извън водите на Северен Кипър

6745 0
Турция изгони израелски кораб извън водите на Северен Кипър
Снимка: Getty Images
Турските военноморски сили прихванаха и ескортираха израелски изследователски кораб извън водите на Северен Кипър, предаде Ал Джазира, цитирана от БГНЕС. Израелският изследователски кораб е напуснал района, след като е турско веонноморско средство го е прихванало и издало заповед да напусне кипърския участък. С това продължава да нараства напрежението около проучването на природните ресурси в региона.

Корабът Бат Галим от израелската институция за океанографски и лимнологични изследвания е провеждал проучвания в териториалните води на Северен Кипър в координация с кипърски служители, съобщиха израелски медии в събота, цитирайки министерството на националната инфраструктура, енергетика и води на Израел. Според доклади турските кораби се свързали с проучвателния кораб, поискали обяснение на дейността на учените, след което поискали той да напусне този район на Средиземно море.

Турция не спира с предизвикателствата за нефта и газа в Източното Средиземноморие

Турският парламент одобри сделката за морските граници в Средиземноморието, постигната между Турция и подкрепяното от ООН правителство ...

Инцидентът става седмици след като Турция подписа споразумение с Либия, което очертава граница в източната част на Средиземно море. Граница обаче пресича тази, която Гърция разглежда като морска територия на своите острови.

Гърция и Турция не са разграничили своите икономически зони, които позволяват на страните да експлоатират подводните богатства. Кипър, Израел и Египет, които са очертали своите икономически зони, вече откриха морски газови находища, които могат да захранват икономиките им за десетилетия напред. Сделката между Турция и Либия подхранва регионалното напрежение с Гърция, Кипър и Египет заради правата за сондиране на нефт и газ в региона.

Трите държави заявиха, че новото споразумение е в противоречие с международното право, а в отговор на това Гърция експулсира либийския посланик. "Това споразумение беше съставено недобросъвестно", заяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас пред репортери миналата седмица.

Европейският съюз също осъди сделката, като становището на Съюза е, че "Сделката суверенните права на трети държави и не се съобразява с морското право“.

Турция тръгва да прави нови сондажи край Кипър

Турция планира нови проучвания за природен газ и нефт в Източното Средиземноморие, пише турският вестник "Сабах", предаде БГНЕС.  ...

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че споразумението също ще позволи на Турция да извърши сондажи на континенталния шелф на Либия с одобрението на Триполи и това е в съответствие с международното право. "С това ново споразумение между Турция и Либия можем да проведем съвместни проучвателни операции в тези изключителни икономически зони, които определихме. Няма проблем", каза Ердоган. "Други международни участници не могат да извършват проучвателни операции в тези райони. Гръцки Кипър, Египет, Гърция и Израел не могат да установят газопреносна линия, без предварително да получат разрешение от Турция", добави турският президент.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално