X
 
 

Турция: Няма да се поддадем на натиск, продължаваме сондажите край Кипър

3303 1
Турция: Няма да се поддадем на натиск, продължаваме сондажите край Кипър
Снимка: Cyprus Navy
Турция няма да се поддаде на натиска от санкции от страна на Европейския съюз и ще продължи сондажните работи в района на Кипър, заяви турският вицепрезидент Фуат Октай в столицата на самообявилата се Севернокипърска турска република /СКТР/ Лефкоша (Никозия). В градът се провеждат мероприятия по случай въоръженото нахлуване на Турция през 1974 г.

Анкара никога няма да се огъне под натиска от санкции за проучвателни и сондажни дейности, за които се говори в заключителната декларация на заседанието на Съвета за външни работи на ЕС, заяви Октай. Енергийните ресурси в Източното Средиземноморие трябва да се използват за постигането на мир и стабилност на острова, допълни той. Подобна позиция изрази преди дни и външният министър Мевлют Чавушоглу.

Битка за газовите находища в Средиземно море

В източната част на Средиземно море различни държави се конкурират за богатите газови находища. Залозите са изключително високи, особен...

Напрежението възникна, след като през май Турция изпрати кораба „Фатих“ край западните брегове на разделения от години остров. В началото на юли към него се присъедини и още един кораб, който също се предвижда да извършва сондажи и експлоатиране на залежите на газ в региона.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители