Турция отвърна на Холандия за арменския геноцид с: "А Сребреница?"

3003
Турция отвърна на Холандия за арменския геноцид с: "А Сребреница?"
Снимка: Getty Images/Guliver

Долната камара на холандския парламента одобри предложение за признаване на арменския геноцид от 1915 година, извършен от Османската империя, предаде БГНЕС.

Решението беше одобрено от всички политически сили, с изключение на партията "Денк", представляваща интересите на турската диаспора в страната. Според експерти признаването на геноцида от парламента ще усложни отношенията между Хага и Анкара, които и без друго са на много ниско ниво, след дипломатическия скандал март 2017 година.

Парламентът на Нидерландия призна арменския геноцид

Депутатите от парламента на Нидерландия приеха единодушно резолюция за признаване на кланетата през 1915-а година за „геноцид&ldq...

В същото време трябва да се има предвид, че на международната сцена Холандия е представлявана от правителството, а не от парламента. Властите досега използваха термина "въпросът за арменския геноцид", като по този начин оставяха място за маневриране и не възнамеряват да променят нищо в тази ситуация.

Освен това долната камара прие решение за изпращане на високопоставен държавен представител - министър или държавен секретар, на церемонията по почитане на жертвите арменски геноцид в Ереван през април.

Логично Анкара осъди решението за признаване на геноцида. В заявление на турското външно министерство се посочва, че "това неоснователно решение, взето от парламента на една страна, която досега не е признала за геноцид трагедията в Сребреница (където в резултат на действията на босненската сръбска армия през юли 1995 г. са убити около 8000 мюсюлмани, а градът попада в зоната на действие на холандските войници от международните миротворци, разположени в района по това време) в центъра на Европа, няма отношение нито към историята, нито към правото. Следователно то няма правна сила". Отбелязва се, че позицията на Турция спрямо събитията от 1915 г. се основава на "исторически факти и правни норми". "Решението на Европейския съд по правата на човека доказва нашата правота по този въпрос", се казва в документа.

До избухването на Първата световна война арменското население в Османската империя е около 2,5 милиона души. През 1915 г., в резултат на депортирането и систематичните убийства са загинали, според различни оценки, от 600 000 до 1,5 милиона арменци. Турското правителство признава масовата смърт на арменците, но се противопоставя на използването на термина "геноцид" и смята, че броят на жертвите, на които арменската страна настоява, е твърде висок. Според Анкара смъртта на арменците не е резултат от целенасочена държавна политика, а вследствие гражданската война в Османската империя, жертви на която са също турци. В същото време редица държави и международни организации признават тези събития за геноцид.

Чешкият парламент прие резолюция, осъждаща арменския геноцид

Камарата на депутатите (долната камара) на чешкия парламент прие резолюция, осъждаща арменския геноцид в Османската империя. "Камарата...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа