Турция получава 1 млрд. евро от ЕС за бежанците в края на юни

828
Турция получава 1 млрд. евро от ЕС за бежанците в края на юни
Снимка: Getty Images/Guliver

До края на месеца Европейската комисия ще деблокира 1 млрд. евро за Анкара по Механизма на ЕС за бежанците в Турция. Новината бе съобщена от зам.-директора на Генерална дирекция "Миграция и вътрешни работи" на ЕК Оливие Ониди като отговор на питане от турска делегация депутати от Меджлиса. Това стана ясно по време на междупарламентарна среща в Европейския парламент, на която присъстваха депутати и неправителствени организации от Западните Балкани, Гърция и Турция. Председател на заседанието беше българският евродепутат Илияна Йотова, която е зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП.

Турските народни представители посочиха, че страната им все още чака обещаните 3 млрд. евро съгласно споразумението за реадмисия между Анкара и Брюксел. "Договорите са подписани, но все още чакаме тяхното изпълнение". Представителят на Европейската комисия ясно подчерта, че отпусканият 1 млрд. евро са пари от общоевропейския бюджет, но има сериозни проблеми със събирането на останалите 2 млрд. евро, които трябва да дойдат от държавите-членки. Депутатите от Меджлиса припомниха, че вече над 3,7 млн. мигранти са влезли на територията на Турция и се намират в нейни бежански лагери.

Ердоган смята, че въпросът с визите за ЕС върви към край

Президентът на Турция Ердоган заяви, че въпросът за отменянето на визите за ЕС се намира в заключителен етап, предаде БГНЕС. "Трябва д...

Срещата в Брюксел е безпрецедентна, защото за първи път на едно място се събират представители от парламентите от Гърция, Турция и страните от Западните Балкани след сериозното изостряне на бежанската криза в региона. Инициативата за това е на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП и на гръцкия парламент. Дискусията беше доста остра, особено между представителите на Македония, Гърция и Турция. Те си размениха много взаимни обвинения, но всички бяха единодушни, че не трябва да се строят стени между държавите, защото са скъпа инвестиция, която не води до резултат.

Гръцките депутати акцентираха върху затварянето на границите по Балканския маршрут, което е много голям проблем за страната. "Поне 37% от пребиваващите в Гърция бежанци са деца", каза гръцки депутат. Негова колежка от Босна и Херцеговина допълни тревожната картина с думите, че както сега съществуващото европейско законодателство, така и предлаганата от ЕК реформа не предвиждат почти нищо за децата-бежанци. Тя предложи на Европейския парламент да излезе с инициатива за специални легални хуманитарни коридори за деца.

От своя страна евродепутатите критикуваха Европейската комисия, че е допускала прекалено дълго държавите-членки да не бъдат солидарни, напразно надявайки се, че миграционните потоци няма да нараснат толкова много. Зам.-директорът на Генерална дирекция "Миграция и вътрешни работи" на Европейската комисия Оливие Ониди сподели с депутатите от националните парламенти, че в момента тече дебат между евроинституциите за реформа в общностното законодателство по миграция. Според него, целта на реформата е системата да бъде по-ефективна от сега, включително и при борбата с трафикантите. Ониди смята, че законодателните текстове срещу тях занапред трябва да бъдат много по-ясни и по-сурови. От ключово значение ще бъде и реформата на Дъблинския регламент, където ясно трябва да залегне принципът, че държавата-членка, в която пристига мигрантът, е отговорна за него и разглеждането на молбата му за международна закрила. "Трябва ефективно да бъдат връщани тези, които нямат право на международна закрила", каза още Ониди. Според представителя на ЕК, работата с трети страни е от голямо значение, особено с т.нар. държави на транзит. В тази връзка той смята, че споразумението по миграцията между ЕС и Турция е от ключово значение. "Неговата цел бе да се спре потокът мигранти, влизащи нередовно в ЕС, особено през Егейско море, както и да се реши ефективно проблемът с легалното влизане на мигранти в ЕС по схемата "един за един", т.е. връщане в Турция на нередовен мигрант от гръцките острови за сметка на вече регистриран мигрант от турските лагери", отбеляза още Ониди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа