Турският закон за борба с тероризма ще бъде изменен за визовата сделка на ЕС

805
Турският закон за борба с тероризма ще бъде изменен за визовата сделка на ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция представи на ЕС предложение за преодоляване на дългогодишния застой в дефиницията за тероризъм, за да може да се осъществява безвизово пътуване за гражданите, които искат да пътуват до Шенгенската зона. Предложението е представено преди срещата на високо равнище ЕС-Турция през март във Варна.

"Някои мерки бяха направени по начин, който няма да прокара път за отслабване на борбата на Турция срещу тероризма и те бяха предадени на ЕС", заяви говорителят на президента Реджеп Тайип Ердоган Ибрахим Калън на пресконференция.

Турция ни благодари за организирането на среща на върха ЕС-Турция

Говорителят на турския президент Реджеп Ердоган изказа специална благодарност към България за положителната и градивна роля във връзка ...

Постоянният представител на Турция в ЕС Фарук Каймакчи е предал позицията на Анкара на вицепрезидента на Европейската комисия Франс Тимерманс днес, съобщиха източници от ЕС за "Хюриет дейли нюз".

Анкара възнамеряваше да представи предложението преди една година, но терористична атака по новогодишните празници в нощния клуб „Рейна“ в Истанбул в ранните часове на 2017 г. доведе до отлагането на изменение в закона за борба с тероризма.

Най-предизвикателният критерий за Турция беше промяната в закона за борба с тероризма.

Турското правителство обеща да промени своя закон "по начин, по който законът отново да се изразява", каза турски официален представител пред „Хюриет дейли нюз“ при условие да остане анонимен. „Но това изменение няма да ни навреди, няма да повлияе негативно на нашата борба срещу тероризма, но смятаме, че ще бъде приета от ЕС ", добави още служителят.

Предложението на Турция предвижда формула, която ще доведе до техническо изпълнение на критерия, а не до цялостно изменение.

Ердоган: Обама излъга Турция, същото прави Тръмп

Бившият американски президент „излъга Турция“ по въпроса за бойците на сирийските кюрди в региона Манбидж, а сегашният през...

"Това е конфигурация на закона", каза друг турски представител, отказвайки да определи промяната като "поправка на закона".

Има няколко промени в документа в сравнение с този, изготвен миналата година, според официалния представител на властите. Анкара очаква процесът на либерализиране на визовия режим да завърши най-много за година и половина.

Анкара не прави опити да започне диалог за либерализиране на визовия режим с ЕС от 2016 г. въпреки предложенията на Брюксел, които очертаха необходимите стъпки за изпълнение на последните седем показателя.

Външният министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция е изпълнила цялата необходима работа за изпълнение на оставащите седем критерия от 72 за безвизово пътуване до Шенгенската зона на ЕС.

"Сега топката се намира в полето на ЕС", каза Чавушоглу в телевизионно интервю.“

Турция: Изпълнихме всичките 72 критерия на ЕС за падането на визите

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара вече напълно е изпълнила всичките 72 изисквания на Брюксел за...

Турция изпълни всички критерии, които трябва да бъдат изпълнени, за да стартира процесът на либерализиране на визовия режим, но Брюксел казва, че Анкара е изпълнила само 65“, каза още Чавушоглу. "Ние изпълнихме 72-те показателя според нашите условия", заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа