"Убиваш хора безнаказано и ти плащат": Ужасно ВИДЕО защо руснаците се бият в Украйна

15795
"Убиваш хора безнаказано и ти плащат": Ужасно ВИДЕО защо руснаците се бият в Украйна
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Да, бих отишъл на фронта в Украйна - това ще ми даде възможност да убивам без страх, че ще ме вкарат в затвора, а отгоре на всичко ще получавам и пари. Това може да се чуе в шокиращо видео от поредицата на руския журналист и блогър Даниил Ораин, в което той в характерния си стил спира случайни минувачи на улицата в руски град, задавайки им въпрос по наболяла тема от съвремието.

2000 долара месечно е добра цена за убийствата на хора

В конкретното видео с продължителност около 8 минути въпросът към минувачите е "Бихте ли отишли да се биете в Украйна за 2000 долара?" Видеото е публикувано в YouTube канала на Ораин, наречен "1420 by Daniil Orain", и ето едно от зашеметяващите изказвания в него (на 4:10 мин във ВИДЕОТО най-долу в текста):

"Обмислям да подпиша договор за военна служба след новогодишните празници. Първо, много е готино да служиш по договор. Можеш спокойно да убиваш хора, тъй като воюваш за своята Русия и никой няма да ти направи нищо, няма да те вкарат в затвора. И голям плюс е това, че можеш в специалната военна операция да хванеш "нацисти" и можеш да се гавриш с тях, да ги поставиш на колене, да им отрежеш [...]. Това е много хубаво, това даже придава гордост на твоите усилия. И освен това за това ти плащат пари", казва един от интервюираните, представил се като Даниил, 22-годишен.

Коментарите в социалните мрежи от украинска страна на това "откровение" е че такива като него оцеляват в Украйна няколко дни.

ОЩЕ: Жени на руски мобилизирани нахлуха в щаба на Путин, искат си обратно мъжете от фронта (ВИДЕА) 

"Значи сте готов да заминете за там?", задава уточняващ въпрос журналистът.

"За такова нещо - да", е отговорът. "Бих бил готов да отида за такова нещо, да. Да печеля пари, като убивам хора. .. Изглежда нещо добро от една страна. Доброто винаги трябва да побеждава злото. Така че - да, съгласен съм."

Това е най-лесният начин в Русия да изкараш пари

Впрочем и останалите мъже, интервюирани във видеото, казват, че 2000 долара в момента най-лесно могат да се изкарат в „специалната военна операция“ (т.е. във войната срещу Украйна). „В реалната икономика това е невъзможно, но сега се прокарва активно още един вариант – сключване на договор с военното министерство. Там се предлагат такива пари за непосредствено участие във военните действия или пък за възстановяване на такива градове като Мариупол“, обяснява един от анкетираните.

ОЩЕ: Русия: Специалната военна операция предотврати избухването на Третата световна война 

И действително в Русия е пълно с реклами, предлагащи между 170 и 200 000 рубли (от 1 900 до 2 250 долара) месечно за участие във войната – тези реклами са навсякъде: на билбордове, в интернет, в градския транспорт.

Бихте ли рискували живота си? Да, с лекота!

Останалите анкетирани също отговарят положително на въпроса „Бихте ли рискували живота си да заминете на фронта за 2000 долара?“ – „Да, в процес на оформяне на документи съм, така че ако имам възможност още утре“, „Ако бях по-млад – да, без съмнение, с лекота! Но сега не“, „Готов съм и безплатно да отида, ако ме призоват. Това не е въпрос за пари, а за гарантиране на бъдещето на страната ми“. Само един от интервюираните отговаря, че би заминал само в случай, че трябва да защити близките си.

На въпрос „Кое според вас кара хората да заминат да воюват?“ отговорите са: „Повечето отиват, защото имат много кредити, нямат какво да губят, а и няма много други варианти за работа“, „Хората нямат алтернатива. Най-лесното нещо и най-изкусителното предложение е да отидат по договор на фронта“, „На първо място според мен е безизходицата“, „Най-често това просто е начин да изкараш пари“.

Само един анкетиран отговаря: „Заминават, защото от детството си така са били програмирани и това е заради политиците. Но във войната няма никакъв смисъл. За политиците тези животи, които ще се загубят на фронта, нямат никаква стойност.“

Снимки: принтскрийн/YouTube/1420 by Daniil Orain

Реалност в руската армия: Побои от офицерите

На този фон, военнослужещите от Волгоградска област от 242-ри полк се оплакват от побои от страна на офицерите. Според техни твърдения, войници са хвърляни в ями, контейнери и малтретирани. "Знаем вече за 12 трупа", казват въпросните военни.

Съгласно разкази на военни, те живеят на полигона във Волгоградска област в ужасни условия. Войниците се разболяват, защото спят в неотопляеми палатки, няма къде да се мият, ямите се използват за тоалетни, никой не ги обучава. Освен това войниците трябва да купуват униформи и екипировка със собствени пари.

На командирите им трябва само месо. Хората не са нищо повече от ресурс за тях - гласи заключението:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Първите F-16 от Дания ще пристигнат в Украйна до месец

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 14.05 - Каква е ситуацията в Харковска област?

Разкритие: Новият руски военен министър получавал грантове от САЩ

Кристалина Георгиева: Изкуственият интелект ще удари трудовия пазар като цунами

Михаел Рот: Европейската история в момента се пише в Тбилиси (ВИДЕО)

Фон дер Лайен: Не изключвам споразумение с Европейските консерватори и реформисти

Нещо важно за приемането на еврото в България през 2025 г

Мемоарите на Меркел излизат през ноември

Сърбия ще изпрати свой посланик в Киев за първи път след руската инвазия

Крал Чарлз удостои сина си Уилям с висше военно звание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа