Украйна иска финансова помощ, за да оцелее

3406
Украйна иска финансова помощ, за да оцелее
Снимка: Невідомо / CC0

Финансовият министър на Украйна Сергей Марченко призова да се окаже незабавна финансова помощ на страната от десетки милиарди долари.

Бюджетните разходи поради руската инвазия водят до бързо нарастване на бюджетния дефицит. През март той е възлизал на 2,7 милиарда долара, а през април и май може да нарасне до 5-7 милиарда долара на месец, очаква правителството. БВП на Украйна през 2021 г. възлиза на 164 милиарда долара.

„Намираме се под огромен стрес, в най-лошото [финансово] положение. Сега това е въпрос за оцеляването на нашата страна“, казва Марченко в интервю за Financial Times, цитиран от The Moscow Times.

„Ако искате да продължим да воюваме, за да спечелим тази война, <…> помогнете ни“, добавя министърът.

Щетите върху цивилната и военната инфраструктура, причинени от руската инвазия, вече се оценяват от правителството на 270 милиарда долара, над 7000 жилищни сгради са разрушени или повредени.

Украйна получава значителна военна помощ, но правителството иска западните партньори да предоставят безвъзмездни финансови средства, а МВФ и Световната банка спешно одобряват заеми.

Около 30% от украинските компании са преустановили напълно работа, а 45% - частично, казва Марченко. Потреблението на електроенергия е спаднало с 35%. Износът през март е спаднал наполовина в сравнение с февруари, а вносът - с повече от две трети. Киевското училище по икономика в понеделник оцени общите икономически загуби от войната на 600 милиарда долара.

Марченко поиска Русия да плати репарации за „унищожаването на частна и държавна собственост“ по време на войната. По думите му Киев е събрал международен екип от юристи, за да предявят правни искове до Москва. Но приоритетът е краткосрочното финансиране. Правителството вече е орязало разходите с 6 милиарда долара, но това не е достатъчно, заявява министърът.

Доходите сега възлизат на малко повече от половината от предвоенното ниво. Бюджетният дефицит, който се предвиждаше на 3,5% от БВП преди инвазията, ще бъде многократно по-висок в зависимост от продължителността на войната, казва Марченко.

Борел: България участва във финансирането на доставките на оръжия от ЕС за Украйна

Според него правителството продължава да изплаща заплати, пенсии и да обслужва държавния дълг. През март страната е изплатила 292 милиона долара по еврооблигации в долари с падеж през септември и ще продължи да изпълнява задълженията си, добавя министърът.

В петък миналата седмица МВФ обяви, че е създал специална сметка, която дава възможност на страните, които желаят да помогнат на Украйна, да превеждат директно средства за помощ. Нейната цел е да се помогне на Украйна да плати забавени вноски по кредитни линии, и да помогне за стабилизиране на икономиката на страната, като се използват заеми или безвъзмездни средства.

Миналия август МВФ осигури на всички свои членове нови специални права на тираж на стойност 650 млрд. долара за да помогне в борбата с икономическите последици от пандемията. Делът на страните от Г-7 възлиза на 290 милиарда долара; Марченко ги призовава да предоставят на Украйна 5-10% от тази сума под формата на безвъзмездни средства или заеми чрез новата сметка на МВФ. „Отпуснатите средства не бяха използвани, много държави просто ги „паркираха“. Може би това ще бъде най-простата [форма на подкрепа]“, казва Марченко.

През март Конгресът на САЩ одобри 13,6 милиарда долара военна и хуманитарна помощ за Украйна и други пострадали от война страни. Но според Марченко Украйна няма да получи нито цент от тези средства, защото те ще бъдат предоставени под формата на директни доставки, а не под формата на пари. „Не можем да ги използваме за покриване на бюджетния дефицит“, казва той.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Виктор Стоянов: В Украйна живеят над 200 000 българи, но не знаем нищо за тях

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа