Украйна може да стреля, ако руснаците опитат да превключат АЕЦ Запорожие към Крим и Русия

37031
Украйна може да стреля, ако руснаците опитат да превключат АЕЦ Запорожие към Крим и Русия
Снимка: Getty Images

Украинската армия е готова да обстрелва всеки електроповод, който руснаците биха опитали да използват, за да изключат украинската ел. система най-голямата европейска АЕЦ - Запорожката (ЗАЕЦ) и да я превключат към руската ел. система. Това буквално каза в интервю за РБК-Украйна президентът на "Енергоатом" Пьотр Котин.

Украинският персонал и "Енергоатом" контролират работата на Запорожката АЕЦ (ЗАЕЦ), нейната експлоатация, както и ядрената и радиационната ѝ безопасност. Руските военни контролират територията на станцията и нейната физическа безопасност, уточни Котин.

Руски представител в МААЕ: България ще бъде засегната при авария в Запорожката АЕЦ

България ще бъде една от страните, които ще бъдат засегнати при сериозна авария в Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна. То...

На територията на станцията има около 500 руски войници. Те са окупирали мазетата за укриване на персонала в случай на авария и изхвърляне на радиоактивни вещества. По думите на Котин на територията на станцията се намират и 15 души персонал на "Росатом" в ролята на съветници на военния персонал, завладял станцията. Те следят какво прави украинският персонал и докладват на военните какво може да се разруши и какво не.

Според Котин, обстрелите от руска страна са се активизирали заради идеята централата да се превключи към Крим. За целта АЕЦ Запорожие трябва напълно да се изключи от украинската енергосистема и да се превключи на линии (далекопроводи), които съединяват Крим - това значи към подстанция в Джанкой от Каховската станция, която ще се свърже със Запорожката станция. За целта е нужно да се изключи целият окупиран от руснаците украински юг (Херсонска и Запорожка области). Тогава ще могат да направят това, при условие, че ЗАЕЦ бъде изключена от украинската система.

Руската и украинската енергосистеми не съвпадат по честота. Преди войната ЗАЕЦ се изключи от системата на Русия и бе включена към европейската енергосистема. Макар честотата да е еднаква - 50 херца, системите не са синхронизирани - т.е. пиковете на максимума на тока и напрежението могат да бъдат в противофаза, а това може да доведе до авария. 

Руснаците са предали на ЗАЕЦ специална програма за превключване на подаването на напрежение за нуждите на ЗАЕЦ от подстанция от 330 кВ Джанкой. Тя е необходима за инженерите-електротехници за провеждането на съответните работи и в нея е описано всичко - те изключват напълно ЗАЕЦ от украинската енергосистема и целия юг и постепенно от Джанкой започват да захранват всичко обратно вече на руска честота. Тогава ЗАЕЦ вече ще може да се включи и ще бъде невъзможно да се включи към украинската енергосистема, тъй като ще е на руска честота.

В програмата е записано, че предварителното условие за изпълнението на тази програма е тежкото повреждане в резултат на обстрели на линията за връзка на ЗАЕЦ с украинската енергосистема - т.е. съответните далекопроводи да бъдат прекъснати и това става с обстрел. Известно е, че досега 2 от 3 такива далекопровода са прекъснати от руски обстрел.

Г-7 призова Русия да върне на Украйна контрола над АЕЦ "Запорожие"

Външните министри на страните от Групата на седемте (Г-7) призоваха Русия незабавно да върне на Украйна пълния контрол върху атомната е...

Най-голямата опасност е какво състояние ще се намира ЗАЕЦ. Според Котин, руснаците изключват станцията от външното захранване, а то е необходимо. Дизелови генератори се включват при авариен режим и при загуба на външно захранване. Ще зависим от това колко дълго ще работят. Тези генератори имат гориво за 10 денонощия, но те никога не са били проверявани дали могат да издържат толкова. 

Сега ние не можем да гарантираме безопасността, тъй като от Запорожие до ЗАЕЦ има над 50 блокпоста с въоръжени хора, обясни още Котин.  Все пак той е убеден, че включването на ЗАЕЦ към Русия няма да се случи. 

В отговор на въпрос дали през зимата централата ще работи към украинската система Котин каза: "Ние също имаме въоръжени сили."

Запорожката станция ще остане захранвана от украинската енергосистема, ако те продължат да изпълняват програмата си. Засега сме ги спрели и ремонтираме тези линии (далекопроводи), които бяха обстреляни. Бригадите ни вече са на място и оценяват щетите. Сега в Запорожието се доставя допълнителен кабел, който е необходим за ремонта и ще възстановяваме повредените линии, уверява Котин. 

"Т.е., ако продължат нататък в плановете си за подготовка на централата към превключване, ще прекъснем линиите?", пита журналистът от РБК, а Котин отговаря: "Мисля, че това ще бъде правилното решение от гледна точка на Украйна - да прекъснем линиите, които те смятат да включат. Мисля, че нашите въоръжени сили са готови да направят това, ако възникне необходимост." 

Украйна: Русия иска да открадне тока от АЕЦ Запорожие за Крим

Руските сили, окупирали Запорожката атомна електроцентрала в Югоизточна Украйна, се готвят да я свържат с Крим, анексиран от Москва пре...

ОЩЕ: Нов украински удар с голям обхват, цивилни руснаци масово напускат Крим (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия дава хиляди снаряди на Украйна, Белгия също обяви военен пакет (ВИДЕО)

Германия задържа двама предполагаеми членове на „Ислямска държава“

Естония изгони руски дипломат за "намеса във вътрешните работи“

Руски депутат призова руснаците да се готвят Запада да им спре айфоните (ВИДЕО)

"Не се отказвайте, Русия ще бъде свободна": Навалная с призив към хората, които са против Путин

Нужни са военни: Американският сенатор Греъм призова Киев да снижи наборната възраст в Украйна

Германия: За Украйна има по-важни оръжия от "Таурус", ще ѝ дадем боеприпаси

Си Дзинпин отива при Макрон, иска Русия да участва в конференция за мир

Комисия в ЕП: До средата на 2024 г. да има решение за България в Шенген

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа