Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна сбърка, можеше да посрещнем руската армия по-добре: Оценка на украински генерал

03 декември 2023, 19:54 часа • 7661 прочитания

Президентите на Украйна проявиха наивност и затова стигнахме дотук. Това заяви генерал-полковник Игор Смешко - оглавявал в миналото украинската служба за сигурност и Комитета по въпросите на разузнаването към президента. Той говори пред предаването "120 минути" на bTV.

Какви са грешките?

Украинският генерал, който е доктор на техническите науки в сферата на кибернетиката, професор, автор на трудове и изобретения в областта на оръжията за точно поразяване и дипломат, ги систематизира така:

Още: Украински посланик: Само ядреният статут може да ни гарантира сигурност

  • нямаше пълна мобилизация преди старта на руската инвазия на 24 февруари, 2022 година
  • не защитихме Крим преди анексирането през 2014 година

"Първо не беше проведена пълна мобилизация. Ние не разгърнахме резервите си преди нахлуването. Още преди това - през 2014 г. ние не защитихме Крим. Имахме достатъчно сили да се защитаваме в Крим. Ако се бяхме защитавали в Крим, никаква инвазия в Донецк и Луганск нямаше да има. Не се подготвихме за стратегическа отбрана. През 2022 г. от трита основни направления, от които нахлуха руснаците, трябваше навреме да се разгърнат оперативно стратегическите резерви. Трябваше да се изградят съответните фортификационни съоръжения и минни полета. Знаете, че Украйна може да изработва най-добрите ракети в света, високоточни. Не успяхме навреме да поставим военно-промишления си комплекс (ВПК) на военни релси, макар че войната вече вървеше 8 години“, каза Смешко.

Бъдещ мир - какъв?

За генерал Смешко няма друга база за мир между Украйна и Русия извън Меморандума от Будапеща. Той установява съвременните граници на Украйна, включително Крим - при отделянето ѝ от СССР.

Още: 28 години по-късно: В деня, когато Русия гарантира независимостта на Украйна, я бомбардира

"Меморандумът  трябва да бъде изпълнен. Ако трябва да бъде допълнен, нека се допълни, но изключително будапещенския меморандум. Защо да подписват нови договори, щом няма да изпълняваме старите", постави въпроса той.

Същевременно украинският генерал не вярва на Русия и на Путин - той е убеден, че Путин има за цел да възроди Руската империя, включително с присъединяване на нови територии и да (опита да) постави под контрол Европа.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес