Украйна ще съди Полша, Унгария и Словакия заради забраната за украинско зърно

5442
Украйна ще съди Полша, Унгария и Словакия заради забраната за украинско зърно
Снимка: Getty Images

Киев ще съди Полша, Унгария и Словакия заради отказа им да отменят забраната за украински селскостопански продукти, заяви търговският представител на Украйна Тарас Качка.

Забраните, наложени от трите централноевропейски държави, имат за цел да предпазят фермерите им от рязкото увеличаване на износа на зърнени култури от украинската страна след блокадата на украинските пристанища на Черно море от страна на Русия. Управляващата партия в Полша е особено заинтересована да спре потока, тъй като нейната съдба на изборите на 15 октомври е тясно свързана с подкрепата на селските райони, които са огорчени от увеличаването на украинския селскостопански внос.

"Важно е да се докаже, че тези действия са юридически погрешни. Затова утре ще започнем съдебни процедури", заяви Качка в ексклузивно интервю за „Политико“. И добави, че Киев се готви да предприеме ответни мерки срещу полския внос на плодове и зеленчуци.

Още: Денков: Зърнопроизводителите не искат диалог, два пъти не се отзоваха за среща

Трите държави се разбунтуваха срещу Европейската комисия, която миналия петък реши да разреши продажбите на украинско зърно в ЕС. След решението на Комисията Полша, Унгария и Словакия заявиха, че ще наложат собствени забрани за украинското зърно. 

Качка заяви, че откритото противопоставяне на Брюксел от страна на Полша, Унгария и Словакия не е само вътрешен въпрос за ЕС, а повдига "най-голямата системна загриженост" - дали международните търговски партньори могат да се доверят на това, че Брюксел говори от името на ЕС.

"В продължение на много години Европейската комисия беше тази, която водеше търговските преговори и беше институцията, отговаряща за търговската политика на целия ЕС. И ние работехме на тази основа", каза Качка. Според него действията на Будапеща и Варшава "да игнорират позицията на институциите на ЕС (...) е проблем за ЕС като цяло, защото там няма единство."

Киев планира да съди страните в Световната търговска организация, а не чрез собственото си търговско споразумение с ЕС. "Мисля, че целият свят трябва да види как се държат държавите членки в ЕС спрямо търговските партньори и собствения си Съюз, защото това може да повлияе и на други държави."

Още: Печелим или губим от вноса на слънчоглед от Украйна?

Докато Словакия просто удължи предишната забрана на ЕС за четири вида зърно, Полша през уикенда наложи допълнителни забрани за украинското брашно и фураж. Унгария, каза Качка, отива още по-далеч и забранява още 25 продукта, които не са били обсъждани преди, включително месото.

"Тези произволни забрани са нелепи", каза Качка. "Смятам, че Унгария тук прави политическо изявление, че иска да блокира търговията с Украйна, както и да пренебрегне напълно Брюксел".

Докато допълнителните забрани на Унгария са предимно символични, като се има предвид, че Украйна не изнася много говеждо и свинско месо за страната, мерките на Полша ще засегнат значителна част от износа на Украйна, каза още Качка. Ако Варшава не се откаже от тези допълнителни забрани, "ще бъдем принудени да предприемем ответни мерки по отношение на допълнителните продукти и ще забраним вноса на плодове и зеленчуци от Полша".

Правителствата в Будапеща и Варшава заявиха, че действат, за да защитят своите земеделски производители от рязкото увеличение на украинските продукти, което е понижило цените, но Качка отвърна, че тази аргументация е погрешна: "Забраната на Полша няма да помогне на земеделските производители, няма да повлияе на цените, защото цените са глобални - това, което правят, се основава на общественото мнение."

Още: След Полша и Унгария: И Словакия забрани едностранно вноса от Украйна

Служител на ЕС заяви пред „Политико“, че Брюксел се надява да разреши въпроса, като накара Киев да наложи собствени ограничения върху износа в случай на внезапен скок.

Запитан за тази потенциална сделка, Качка заяви, че Киев е готов да "поеме отговорността да гарантира, че износът от Украйна няма да създаде цунами в съседните страни" и ще наложи система от лицензи за износ на зърно в "реално време", за да може едновременно да "забави" износа към съседните страни и да позволи на Украйна да "реагира бързо", ако бъде засечен скок.

Още: Полша удължава забраната за внос на украинско зърно, Унгария разширява списъка със стоки

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

От офиса на Зеленски отложиха всички международни събития заради настъплението на руснаците

Русия пак "свали" ATACMS: Огън изгаря летище "Белбек" там, където са руските военни самолети (САТЕЛИТНИ ДАННИ)

Бум: Руска авиационна бомба удари руско село във Воронежка област

Полша ликвидира шпионска мрежа на ФСБ, проследявала военните доставки за Киев (СНИМКИ)

Украински дрон пак стигна до Татарстан - на 1000 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Зеленски отмени посещението си в Испания заради тежката обстановка на фронта

"Правителството ни пребива, но Грузия няма да стане Русия": Говорят грузински опозиционери (ВИДЕО)

Без мобилни телефони в гимназиите в Гърция

ВСУ дължат обяснения как са строени укрепленията при Харков: Украински депутат

САЩ обмислят да пратят на Украйна нова батарея Patriot

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа