Путин го заболя: Русия разтяга локуми за атаките на "руските доброволци" (ВИДЕО)

12241
Путин го заболя: Русия разтяга локуми за атаките на "руските доброволци" (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Нахлуването на т.нар. руски доброволци (Легион "Свободна Русия" и Руския доброволчески корпус) в Белгородска и Курска област се превърна и във война на пропаганда, която явно уязви дълбоко режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин: Те са си вкъщи: Украинското разузнаване с коментар за пробива в Белгородска област

В снощната си сводка руското военно министерство обяви потресаващи неща – че имало 234 убити "диверсанти", унищожени 7 танка и 3 БТР-а "Брадли", както и 2 бронетранспортьора, всичко това "постигнато" при атаки в три области. Нямало "нарушение на държавната граница". Дали е така се видя много добре вчера – реалните атаки бяха при Нехотеевка, Белгородска област и Тьоткино, Курска област, като Легион "Свободна Русия" публикува снимка в официалния си канал в Телеграм, за която твърди, че е заснета на руска територия и че добре са изкарали нощта. Руският опозиционен телеграм канал ASTRA също публикува обобщение - минимум 4 убити руски войници и минимум 9 ранени: Руски доброволци, подкрепящи Украйна, нахлуха с оръжие в Русия (ВИДЕО)

Колко няма проблеми в Русия – припомняме само един от вчерашните многобройни удари с дронове на руска територия, този е от Белгородка област:

Колко може да се вярва на руското военно министерство и как всичко в Русия се оправя по мед и масло – долните видеа показват. Това, което визуализира бомбардировка предполагаемо на комплекс HIMARS е доста интересно – вижда се, че бомбата не уцелва, но въпреки това руснаците обясняват как има щети заради осколките. Видеокадрите с изпадащия двигател на руския военнотранспортен Ил-76 са без коментар какво представлява руската военна мощ: Обзор: Експлозивен ден и куп проблеми за Русия (ВИДЕА)

Същевременно, украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец , който е служил в украинския генщаб, припомни какво писа през февруари за струпването на сили в Белгородска област и че тогава казваше, че това се прави и с цел да се внимава за атаки от т.нар. руски доброволци и то точно преди изборите за президент в Руската федерация. Сега Машовец коментира, че изглежда все пак руските доброволци са изненадали руското военно командване и основният удар не е в Белгородска област, а в Курска, в Тьоткино. Украинският полковник счита, че сега ще мине време преди руснаците да се прегрупират и да успеят да предислоцират достатъчно подготвени сили и техника, за да се справят с атаката - т.е. има време руските доброволци "да правят бели": С вдигнати високо ръце: Стартът на руската атака в Запорожието (ВИДЕО)

"Главната цел е да свалим Кремълския режим и правим операции все по-навътре в руска територия, като привличаме все повече поддръжници. Особено важно е да се чуе гласът ни в навечерието на фарса, наречен "президентски избори в Русия", коментира лидерът на Руския доброволчески корпус Денис Капустин. Уточнението ясно показва очевидното – атаките на доброволците нямат сила "да освободят" Русия, а са предимно показно и залагат на психологически успех. Кой е Капустин – припомнете си: Командирът на Руския доброволчески корпус обобщи какво е свършено в Белгородска област (ВИДЕО)

На този фон, оценката на годишния доклад на АНС в САЩ е, че Владимир Путин не иска директна война с НАТО, но че ще води асиметрични военни действия (хибридна война и черни операции). А Дания обяви нов военен пакет в помощ на Украйна на стойност 336 млн. долара, като в него влиза доставка на снаряди за френските гаубици Caesar, 122-милиметрови боеприпаси и на артилерийски системи.

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, има рязко покачване на интензивността на военните действия на дневна база, с около 30%. Украинците са регистрирали 91 бойни сблъсъка по целия фронт. Повишена е интензивността на боевете в Новопавловското направление (на запад от Маринка: Красногоровка, Григоровка и Новомихайловка) и на запад от Авдеевка. И в двете направления има по 26 отбити руски пехотни атаки. В Южна Украйна, в западната част на Запорожка област, също има вдигане на темпото – 12 отбити руски пехотни атаки в района на Работино. Работино е на 10 километра южно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол и е единственият успех на провалилата се украинска контраофанзива през лятото на 2023 година.

За Авдеевка руското военно министерство се похвали, че е превзело село Невелско. То се намира на 15-тина километра югозападно от Авдеевка и още преди войната официално там живеят 35 души, като дори няма хранителен магазин. От сводката на украинския щаб може да се направи заключение, че има признание за това – там Невелско отсъства като място, където са отбити руски пехотни атаки, но далеч по-важните села Първомайско – Тоненко – Орловка – Бердичи не са в руско владение. Но в дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) посочва, че още няма визуално геолокализирано доказателство за превземането на Невелско – обикновено руснаците бързо се хвалят при такива случаи.

Показателно е, че за всички изброени направления руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов пише в обзора си, че няма значителна промяна на ситуацията. Специално за Авдеевка той отчита „незначителни руски тактически успехи“ в Първомайско. Популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от говорителя на руското военно министерство Михаил Звинчук, опитва да представя по-оптимистично нещата за руснаците в обзора си – освен за Невелско, пише как била превзета "източната част на вилната зона в северните покрайнини" на Новомихайловка. Колко точно мазета са превзели руснаците не става ясно.

(КАРТА) За Бахмут Пегов говори как имало руски тактически успехи при Клещеевка (7 километра юг-югозапад от Бахмут), а по украински данни руснаците са си върнали зона около жп релсите, които са на север от селото. Но голям руски пробив няма – има обаче геолокализирани видеокадри какво се случва на руснаците при Ивановско, на 5-6 километра запад-югозапад от Бахмут. Селото е от ключово значение за южния фланг на града и е изходна точка за придвижване на тежка бронирана техника към Часов Яр по магистрала N32 при бъдеща руска атака (ВИДЕО, 18+)

ОЩЕ: Нямат дори вода за пиене: Руснаците има за какво да мислят относно фронта (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зли кокошки и кучета с две опашки: Едни от най-странните партии на евроизборите

Швеция отпуска близо 30 млн. евро за отбранителните способности на Украйна

Какво да се направи първо при руска инвазия: Говори бившият командир на НАТО в Европа

Победителите във войната са чествали Деня на победата скромно, Путин от нея направи култ

След няколко дни търсене руското МВР се отказа да издирва Зеленски и Порошенко

Ердоган каза какво заплашва реда в Европа

Първа група пилоти приключват обучението на F-16: Ентусиазъм във ВВС на Украйна

Сателитни снимки: Поне 3 унищожени петролни резервоара след украинския удар в Луганск

Зеленски: Беларус и Грузия също трябва да бъдат част от ЕС (ВИДЕО)

Сирени за тревога в Киев, докато председателят на ЕП даваше пресконференция със Зеленски (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа