Украйна загуби в Авдеевка. Но не и войната - ето какво ще правят вече украинците

4047
Украйна загуби в Авдеевка. Но не и войната - ето какво ще правят вече украинците
Снимка: 35 обрмп/Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

"Загубата на Авдеевка няма да реши изхода от войната", казва Хендрик Ремел, сътрудник към Германския институт за отбрана и стратегически изследвания. "Авдеевка имаше значение за украинската армия като подходяща отправна точка за нападения срещу град Донецк", допълва експертът в интервю за АРД по повод втората годишнина от началото на пълномащабната война в Украйна.

Това е една от причините, поради които поемането на контрола над Авдеевка има своето значение за руската армия. Последното дава възможност за по-нататъшна атака в западна посока срещу транспортния възел Покровск, както и да бъдат заобиколени украинските части в Славянск и Краматорск, посочва още Ремел. "Но да се смята, че това превземане на руската армия ще промени играта в стратегическо отношение е абсурдно от военна гледна точка."

Украйна вероятно ще бъде принудена да заема отбранителна позиция

Още: Отличник: Пропагандист №1 на Русия прибира милиарди рубли от бюджета за възхвала на Путин

В интервюто експертът подчертава още, че в последно време нито една от двете страни не е успяла да регистрира големи териториални победи и се води война на изтощение. "Има едно изключение в района на Харков, където украинците се възползваха от слабата руска отбрана и заблуждаваща кампания в информационното пространство." По тези причини той е по-скоро скептичен, че завземането на Авдеевка ще бъде подстъп към по-широка руска офанзива на запад. "Ако руските въоръжени сили планираха да използват успешното нападението около Авдеевка и да продължат на запад, в най-оптималния случай щяха да го направят веднага след изтеглянето на украинските части", посочва Ремел.

По отношение на бавещата се военна помощ от Запада, военният анализатор прави следната прогноза: "Може да се oчаква, че през тази година стратегически Украйна ще бъде принудена да заеме отбранителна позиция, включително защото не разполага с достатъчно боеприпаси. Знаем, че не се доставят достатъчно муниции от Запада например. Да, производствените капацитети се увеличават и се правят опити за набавяне на боеприпаси на световния пазар. Но много малко вероятно е въоръжените сили на Украйна да успеят в близко бъдеще да изравнят скоростта на огъня в тази война."

Консенсусът на Запада е определящ

По тези причини заемането на отбранителна позиция е най-подходящата стратегия. "Нуждаеш се от по-малко персонал и материали, защото не е нужно да се придвижваш тактически, както и да защитаваш отвоювана земя с допълнителни сили", казва Хендрик Ремел. "С оглед на сегашното кадрово и материално положение е разумно да се запази отбранителната позиция поне докато положението с боеприпасите се подобри. Това също така дава възможност за ротация на частите, които дълго време са участвали в бойни действия, от фронтовата линия, за тяхното обучение и снабдяване с по-добро оборудване."

Още: Денков видя ужаса, причинен от руските ракети в Киев (СНИМКИ)

Ремел посочва, че в момента армията на Русия изразходва по 10 000 боеприпаси ежедневно и пресмята, че превъзходството спрямо украинската армия е около 1:5 или 1:6. "За да си върнат инициативата, украинците трябва да наложат превъзходство по отношение на ефективността", смята експертът. За успеха на Украйна решаващо е използването на по-напреднали технологии и по-ефективното ръководство. Разбира се, от ключово значение е и Западът да осигурява необходимата подкрепа. "Определящият въпрос е дали Западът ще успее да постигне политически консенсус и да подкрепи Украйна с всичко, от което тя се нуждае. Аз съм скептичен, но имам надежда", обобщава експертът от Германския институт за отбрана и стратегически изследвания.

 

Източник: Дойче веле

Голяма новина от България за Украйна: Пращаме десетки хиляди боеприпаси?

Обещания за Украйна, Русия напредва: 1 украинец се бие с 10 руснаци (ВИДЕО)

"Ейбрамс" се появи при Авдеевка, руснаците плащат за всяка стъпка напред с много кръв (ВИДЕО)

Русия директно си призна, че изкоренява украинците от окупирани земи (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нещо важно за приемането на еврото в България през 2025 г

Мемоарите на Меркел излизат през ноември

Сърбия ще изпрати свой посланик в Киев за първи път след руската инвазия

Крал Чарлз удостои сина си Уилям с висше военно звание

ЕС удължи режима на свободна търговия с Украйна, но с предпазни механизми

Лавров: Чакаме Запада на бойното поле (ВИДЕО)

Взривни устройства в хипермаркети и кафене: Осуетени са атентати в Киев, поръчани от Москва (ВИДЕО)

Пребил съпругата си до смърт: Бивш казахстански министър ще лежи дълго в затвора

Месомелачка: Руснаците вече стигнаха до по-трудното в Харковска област (ВИДЕО и КАРТИ)

Удар с ракети по руска база за ПВО в Крим, има загинал командир: Независим руски източник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа