Унгария не направи юридически валиден референдум за бежанските квоти

2137
Унгария не направи юридически валиден референдум за бежанските квоти
Снимка: Getty Images/Guliver

Унгарският премиер Виктор Орбан постигна частична победа в неделя в своя антиимигрантски референдум под формата на предизвикателство за Европейския съюз. Но референдумът се оказа юридически невалиден, защото не събра необходимата избирателна активност от 50%.

Почти всички участвали в плебисцита са против настаняването на бежанци по решение на Брюксел без съгласието на националния парламент в Будапеща. Данните сочат, че след преброяване на 99,8% от гласовете, привържениците на „не” събраха 98,3%, но при избирателна активност от 39,9% от имащите право на глас. Именно избирателната активност прави референдума юридически невалиден. Опозицията в Унгария призова за бойкот или да се гласува с "не".

Словакия няма да се отказва от съдебния иск срещу бежанските квоти

Словакия, която от 1 юли е ротационен председател на ЕС, не възнамерява да оттегли от Европейския съд иска си срещу решението на Евросъ...

Референдумът бе за квотите, искани от Брюксел, за приемането на мигранти от отделните страни. Гражданите на Унгария трябваше да отговорят на следния въпрос: „Искате ли да разрешите на Европейския съюз да взема решения за преселването на лица, които не са унгарски граждани, на територията на Унгария без съгласието на парламента?“.

Още преди референдума социолозите обявиха, че според социологическите анкети почти 70% от гражданите са срещу задължителните квоти. Резултатите от референдума няма да имат юридическа сила за ЕС, но правителството в Будапеща може да поиска да бъдат внесени промени в Лисабонския договор, изключвайки от него правилата, регулиращи миграцията.

Когато гласуваше, премиерът Виктор Орбан заяви, че ще подаде оставка, ако победят привържениците на квотите. "Да", каза Орбан, отговаряйки на журналистически въпроса дали възнамерява да подаде оставка, ако победят гласовете "за". По думите му решаващият момент ще бъде, ако гласовете „против“ бъдат повече от гласовете „за“ квотите. Победата на гласовете "против" дава достатъчно легитимност на действията на парламента и правителството, дори при ситуацията в момента, при която референдумът се оказва нелегитимен де юре.

„Един легитимен референдум е по-добре от нелегитимен, но така или иначе ще има законодателни последици, защото ние поехме задължението да предоставим на парламента изключителното право да решава с кого унгарците искат да живеят“, заяви Орбан. „Ние ще направим това независимо дали референдумът бъде признат за легитимен. Има само едно условие: за победата е достатъчно гласовете “против” да бъдат дори с един повече от гласовете „за“, добави унгарският премиер.

На ниво комисия ЕП иска задължителни квоти за бежанците

Провалът на управлението на бежанската криза изисква радикална промяна на Дъблинските договорености. На база на това заключение Комисия...

Виктор Орбан заяви също, че очаква и други държави от ЕС да последват унгарския референдум за бежанските квоти. „Гордеем се, че станахме първи по този въпрос“, подчерта Виктор Орбан, цитиран от агенция МТИ. Той не изключи възможността за поправки в унгарската конституция, но за него този въпрос е от второстепенно значение в преговорите с Брюксел. По думите му преговорите ще бъдат насочени преди всичко към това „Унгария да не бъде задължена да настанява хора, чието идване ние не желаем“, и правото за вземане на такова решение да имат властите на държавата. „Ако ЕС е демократично общество, той трябва да приеме решението на унгарците“, категоричен е Виктор Орбан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа