Унгария против помощта за Украйна, лидери от ЕС скочиха на Будапеща

12082
Унгария против помощта за Украйна, лидери от ЕС скочиха на Будапеща
Снимка: iStock/Guliver

Германският министър на външните работи Аналена Бербок обвини Унгария, че е блокирала 18 млрд. евро от финансовата помощ на ЕС за Украйна. Тя предупреди Будапеща "да не играе покер" в опит да окаже натиск върху Брюксел в отделен спор за върховенството на закона. Така Бербок на практика повтори призивите на няколко дипломати от ЕС, които обвиниха правителството на премиера Виктор Орбан в изнудване.

В сряда Европейската комисия предложи пакет от 18 млрд. евро за подпомагане на Украйна, за да запази икономиката и обществените услуги през следващата година и да възстанови критичната инфраструктура, разрушена от руските ракетни удари и удари с дронове камикадзе.

Студен душ за Орбан от Шолц: Германия ще блокира милиарди евро, ако Унгария симулира реформи

Трите управляващи партии в Германия настояват канцлерът Олаф Шолц да наблюдава "задълбочено" реформите на Унгария в областта на върхове...

На срещата на посланиците на ЕС, която се проведе също в сряда, Унгария заяви, че не може да подкрепи пакета от помощи, казаха пред „Политико” трима официални представители. Това създава потенциално фатална пречка, тъй като парите за Украйна не могат да постъпят без подкрепата на всички 27 държави от ЕС поради бюджетните правила, изискващи консенсус.

Унгарската разрушителна позиция предизвика разочарование в Брюксел, Берлин и други столици на ЕС. Четирима служители на ЕС и дипломати заявиха пред "Политико", че виждат в блокирането на помощта за Украйна от страна на Будапеща тактика на изнудване, за да се създаде натиск за отпускане на над 13 млрд. евро от фондовете на ЕС за Унгария, които могат да бъдат спрени следващия месец, ако страната не отговори в достатъчна степен на дългогодишните си опасения за отстъпление от демокрацията.

Бербок се включи в битката днес. "Нашата финансова, нашата хуманитарна подкрепа за Украйна в рамките на зимната помощ не е нормален европейски въпрос, в който хората играят покер и преговарят за финансови ресурси", заяви германският външен министър пред репортери в отговор на въпрос дали Унгария се опитва да окаже натиск върху ЕС да направи отстъпки в спора за върховенството на закона.

"Намираме се в ситуация, в която спасяваме човешки животи именно с финансовата подкрепа на Европа", каза Бербок, която даде съвместна пресконференция с шведския си колега Тобиас Билстрьом в Берлин. "Виждаме, че поне 30%, ако не и 40 на сто от гражданската инфраструктура в Украйна е разрушена", добави тя и заяви, че пакетът от помощи на ЕС трябва да бъде одобрен бързо, защото "зимата е точно зад ъгъла". Говорител на Постоянното представителство на Унгария към ЕС не отговори на молбата за коментар.

Унгарският външен министър от София: Няма да подкрепим финансовия план на ЕС за Украйна

Унгария няма да подкрепи общите усилия на страните членки от ЕС да се наберат приходи в подкрепа на Украйна. Това обяви външният минист...

Следете развитието на войната в Украйна тук

Във вторник унгарският министър на финансите Михай Варга се опита да обоснове несъгласието на Унгария с пакета от помощи на ЕС: "Унгария е готова да подкрепи Украйна, но не желаем да допринасяме за какъвто и да е нов заем, който да бъде поет от ЕС", заяви той, цитиран от БГНЕС.

Унгария е подложена на все по-голям финансов натиск, тъй като ЕС заплашва да спре около 7,5 млрд. евро от фондовете на ЕС за страната в рамките на механизъм, който обвързва бюджетните плащания със стандартите за върховенство на закона, а допълнителни 5,8 млрд. евро от фондовете за възстановяване от коронавирус също са под въпрос. Брюксел настоява за антикорупционни и съдебни реформи, за да бъдат отблокирани парите.

Очаква се тази вечер германският парламент да приеме резолюция, в която се настоява правителството да провери "задълбочено" реформите в Унгария и да отпусне парите само ако Будапеща докаже, че има сериозни намерения за реформи. Въпросът вероятно ще бъде разгледан на срещата на европейските финансови министри на 6 декември.

Думите на Путин, че Унгария предявява териториални претенции към Украйна, ядосаха Будапеща

Министерството на външните работи на Унгария атакува Владимир Путин заради речта му по случай Деня на националното единство. В нея той ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com