Унгария затвори на 100% границата със Сърбия за мигранти, чакат се австрийски полицаи

3671
Унгария затвори на 100% границата със Сърбия за мигранти, чакат се австрийски полицаи
Снимка: Getty Images/Guliver

В момента унгарско-сръбската граница от наша страна е на 100% затворена за всякакви нелегални мигранти.

Това каза унгарският премиер Виктор Орбан след разговор с австрийския канцлер Кристиан Керн в Будапеща.

Орбан се обяви за създаването на единна армия в Европейския съюз

Унгарският премиер Виктор Орбан се обяви за създаването на единна армия в Европейския съюз. Според него това се налага за увеличаване н...

„На практика никой в момента не може да премине през нашата граница. Това става благодарение на охраната, в която участват 8000 военни и полицаи. Никой не може нелегално да пристигне в Унгария“, каза Орбан, цитиран от БГНЕС.

Двамата правителствени ръководители обсъдиха участието на австрийската полиция в охраната на унгарско-сръбската граница. Австрийският канцлер съобщи, че много скоро властите във Виена ще изпратят австрийски полицаи на границата между Унгария и Сърбия. Керн уточни, че двете държави в момента обсъждат включването и на австрийската армия.

„Австрийските войници може да отговарят за хуманитарната дейност и да съдействат в изграждането на инфраструктурата“, каза канцлерът.

Орбан и Керн изразиха готовност да включат и неправителствени организации в тази област. Керн подчерта, че подкрепата на Виена за охраната на унгарско-сръбската граница е в пълен синхрон и спазване на Международната конвенция за правата на човека.

Орбан: Великобритания се махна заради мигрантските решения на Еврокомисията

Решенията на Еврокомисията (ЕК) за излизане от мигрантската криза станаха причина Великобритания да напусне Евросъюза, заяви унгарският...

Виктор Орбан остро разкритикува Еврокомисията и по-специално поради искането на Брюксел за затварянето на приемните центрове за търсещите убежище, което е довело до тяхното изчезване от Унгария. Според него това е и основната причина всяка седмица от Унгария в Австрия да пристигат по 200 мигранти.

Керн се надява да се стигне до стабилизиране на ситуацията и да се намели броят на мигрантите благодарение на взетите мерки по охраната на границата. Той очаква в началото на месец септември да се разбере дали тези мерки дават резултати.

Днес стана ясно, че властите в Унгария отказват да приемат обратно от Австрия така наречените дъблински казуси, защото мигрантите най-напред са пристигнали в ЕС на територията на Гърция. Следователно тя носи отговорност за тези хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа