УНИЦЕФ: Всеки пети младеж страда от депресия, на всеки 11 минути се самоубива дете

2864
УНИЦЕФ: Всеки пети младеж страда от депресия, на всеки 11 минути се самоубива дете
Снимка: Unplash

Всеки пети между 15 и 24 години в света признава, че често се чувства депресиран, според нов доклад на ООН. В съчетание със загрижеността за семейните доходи и здравето, много млади хора изпитват страх, гняв или несигурност за бъдещето, сочат данните в доклада, публикуван днес.

Детската агенция, УНИЦЕФ и Галъп са провели интервюта в 21 държави през първите шест месеца на годината, съобщава "Гардиън". Почти всички деца по света са засегнати от локдауни, затваряне на училища и нарушаване на рутинните дейности. 

Една трета от децата в Камерун казват, че често се чувстват депресирани или нямат интерес да правят нищо, а едно на всеки 5 деца във Великобритания и едно на всеки 10 деца в Етиопия и Япония се чувстват по същия начин.

Половината от играчките, купени по интернет, са опасни за децата

Почти половината от играчките, закупени от трети страни онлайн, са опасни за децата, установи ново проучване. Докладът, поръчан от Бри...

Констатациите не отразяват нивата на диагностицирана депресия, но показват как се чувстват децата и младите хора по време на пандемията от Covid-19. Липсата на събиране на данни и рутинен мониторинг означава, че картината на психичното здраве и нуждите на младите хора в повечето страни е изключително ограничена, се отбелязва в доклада.

Той подчертава, че повече от един на всеки 7 от 10 младежи до 19-годишна възраст (13%) живее с диагностицирано психично разстройство - 89 милиона момчета и 77 милиона момичета.

„Това бяха дълги, дълги 18 месеца за всички нас - особено за децата. С държавните блокировки и ограниченията на движението, свързани с пандемията, децата прекараха незаличими години от живота си далеч от семейство, приятели, класни стаи, игра - ключови елементи на детството“, каза Хенриета Форе, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

„Въздействието е значително и това е върхът на айсберга. Дори преди пандемията твърде много деца бяха натоварени под тежестта на нерешените проблеми с психичното здраве“, каза тя.

Докато пандемията наближава третата си година и на фона на загрижеността за нейното въздействие върху психичното здраве на децата и младите хора, докладът разкрива също, че едно дете умира на всеки 11 минути от самоубийство. Всяка година приблизително 45 800 юноши са избрали самоубийството, което е петата най-разпространена причина за смърт при подрастващи на възраст 10-19 години. За младежите между 15 и 19 години това е четвъртата най-честа причина за смърт след нараняването, туберкулозата и междуличностното насилие. За момичетата в тази възрастова група това е третата най-честа причина за смърт, а четвъртата за момчетата, се казва в доклада.

Китай започна кампания за защита на децата от онлайн игрите

Държавното управление по въпросите на медиите и печата в Китай пусна специален сайт за жалби в рамките на общонационалната кампания за ...

Диагностицираните психични проблеми като тревожност, аутизъм, биполярно разстройство, депресия, хранителни разстройства и шизофрения, могат значително да навредят на здравето, образованието и бъдещето на децата и младите хора, се казва в доклада.

Нелекуваните проблеми с психичното здраве оказват също влияние върху световните икономики. Нов анализ на Лондонското училище по икономика, включен в доклада, показва, че икономическата цена на такова пренебрегване е 387,2 млрд. паунда годишно.

Въпреки търсенето на подкрепа, държавните разходи за психично здраве в световен мащаб представляват 2,1% от общата сума, изразходвана за здраве като цяло. В някои от най-бедните страни в света правителствата харчат по-малко от 1 долар на човек за лечение на психични заболявания. Броят на психиатрите, специализирани в лечението на деца и юноши, е по-малък от 0,1 на 100 000 във всички държави с изключение на тези с високи доходи, където цифрата е 5,5 на 100 000.

Инвестициите в насърчаване и защита на психичното здраве са изключително ниски, се казва в доклада. Липсата на инвестиции означава, че хората, работещи в редица области като първичното здравеопазване, образование и социални услуги, не са в състояние да се справят с проблемите на психичното здраве.

„Психичното здраве е част от физическото здраве - не можем да си позволим да продължим да го разглеждаме по друг начин“, посочи Форе. „Прекалено дълго, както в богатите, така и в бедните страни, виждаме твърде малко разбиране и твърде малко инвестиции за максимално увеличаване на потенциала на всяко дете. Това трябва да се промени."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

"Герой" от "спецоперацията": Бивш наемник на "Вагнер" влиза в затвора за жестоко изнасилване и убийство

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

250 евро великденски добавки за пенсионерите с ниски доходи в Кипър

Съд, ако здравето ти е увредено от мръсен въздух: ЕС напредва с нов закон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа