Юнкер: ЕС се нуждае от силно германско правителство повече от когато и да е било

983
Юнкер: ЕС се нуждае от силно германско правителство повече от когато и да е било
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският съюз се нуждае от силно германско правителство повече от когато и да е било. Това заявява председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, в поздрав до канцлера Ангела Меркел, която се готви за четвърти мандат на поста.

Говорителят на ЕК Маргаритис Схинас по време на брифинг прочете част от писмото на Юнкер до Меркел. „В светлината на важните международни предизвикателства Европа се нуждае от силно германско правителство повече от когато и да е било, от такова, което може активно да формира бъдещето на нашия континент“, заяви той, цитирайки председателя на ЕК.

ЕП за бъдещето на ЕС - от спиране на "Северен поток 2" до Юнкер иска ЕС като СССР

Свобода, равенство, социална и независимо от външно влияние Европа – това бяха основните акценти в речта на председателя на Европ...

Схинас не отговори на въпроса за това как Юнкер гледа на резултатите на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), чийто лидер е бившият председател на Европарламента Мартин Шулц. „Председателят Юнкер има много приятели и той им е много отдаден“, заяви говорителят.

По предварителни данни консервативният блок на Меркел от Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) завършват на първо място след вчерашните избори с 33% от подкрепата на избирателите. На второ място е ГСДП с 20,5%, което е един от най-лошите резултати в историята на партията. Трета е „Алтернатива за Германия“ с 12,6%. След нея са Свободната демократична партия (10,7%), Лявата партия (9,2%) и Зелените (8,9%).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа