Юнкер с предупреждение, че ще напусне поста си

3323
Юнкер с предупреждение, че ще напусне поста си
Снимка: Getty images/Guliver

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е заявил пред свои високопоставени колеги в Европейската народна партия (ЕНП), че ако бившият началник на неговата канцелария и настоящ генерален секретар на Европейската комисия Мартин Селмайер бъде принуден да оваканти поста си, той също ще подаде оставка. Това пише изданието Politico, цитирано от агенция "Фокус".

Според три официални лица от ЕС, споделили информация за срещата, Юнкер е казал на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и председателя на ЕНП Жозеф Дол, че е разочарован от липсата на подкрепа за Селмайер от групата на ЕНП за повишението му (официализирано на 21 февруари 2018 година – бел. ред.).

Юнкер иска от Путин възстановяване на сътрудничеството по сигурността

Председателят на Европейската комисия (EК) Жан-Клод Юнкер призова руския президент Владимир Путин да помогне за възстановяването на сът...

Разговорът се е провел в четвъртък, в кулоарите на заседанието на ЕНП преди срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел. Юнкер, Селмайер и Таяни са членове на ЕНП – най-голямата партия в ЕП, уточнява изданието.

Изненадващото повишение на Селмайер в позицията на генерален секретар на ЕК миналия месец при подозрителни обстоятелства според Politico, предизвика смайване в Брюксел и доведе до обвинения, че ходът показва, че Комисията действа като „клуб на старите момчета“.

Един високопоставен служител в ЕС заяви, че в хода на срещата в четвъртък, Юнкер е казал на колегите си, че „ако Селмайер си тръгне и аз си тръгвам“. Друго официално лице от ЕС също е потвърдило, че Юнкер е заплашил да си подаде оставката, ако Селмайер бъде принуден да напусне.

„Атмосферата около Юнкер по този въпрос не беше добра“, е заявил източникът на Politico, като е добавил, че председателят на Комисията е бил „бесен“.

Човекът зад Жан-Клод Юнкер - авторитарният Мартин Селмайер

Зад всеки успял мъж стои една силна жена. Тази максима е напълно приложима и по отношение на председателя на Европейската комисия Жан-К...

Друг източник от ЕС е коментирал, че по време на въпросната среща Дол се е оплакал, че Юнкер не е информирал групата предварително за повишението на Селмайер. В отговор на това, говорител на Комисията е заявил, че тя „никога не коментира какво е обсъждано на вътрешни срещи“.

Припомняме, че по време на пленарна сесия на Европейския парламент миналата седмица, огромното мнозинство от присъстващите европейски депутати, включително тези от ЕНП, осъдиха повишението на Селмайер в генерален секретар на ЕК.

„Комисията трябва да избере кое е по-важно“, заяви либералът от Нидерландия Софи Велд в хода на своята реч. „Кариерата на господин Селмайер или репутацията на ЕС“.

„Какво по-добро можеше да се измисли, за да се налее вода в мелницата на евроскептиците“, пък заяви членът на ЕНП от Франция Франсоа Гросе.

Евродепутати с обвинения за шуробаджанащина в ЕК

Измама, корупция, интриги. Това бяха основните обвинения на евродепутати срещу назначаването на Мартин Селмайер за генерален секретар н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа