Управляващите в Австрия и Германия с идея за частична забрана на бурките

1352
Управляващите в Австрия и Германия с идея за частична забрана на бурките
Снимка: Getty Images/Guliver

Австрийски консервативни политици призоваха за забрана на забулването на цялото тяло с мотива, че то ще попречи на интеграцията на жените в австрийското предимно католическо общество, предаде Reuters.

Министърът на интеграцията и външните работи и член на Народната партия Себастиан Курц, който планира догодина да прокара нов закон за интеграцията, заяви, че цялостното забулване е символ не само на религията, но и на враждебност към обществото и проблемът трябва да бъде обсъден. Бурка и никаб са символ на политически ислям, подчерта Курц, предаде БНР.

Себастиан Курц: Договорът между Брюксел и Турция е неустойчив

Австрийският министър на външните работи Себастиан Курц продължи острия си тон спрямо Анкара, призовавайки преговорите за членство на Т...

Неговият съпартиец и вътрешен министър Волфганг Соботка изрази притеснение, че пълната забрана на цялостното забулване ще се окаже проблематична от гледна точка на конституцията. Според него обаче може да се наложи частична забрана – при шофиране, преминаване на границата или демонстрации.

Идеята за забраната бе подкрепена и от председателя на австрийската Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе. Той припомни, че забраната на бурките е дългогодишно търсене на неговата партия и че е естествено това да стане най-накрая.

Междувременно германският вътрешен министър Томас де Мезиер също заяви, че подкрепя частичната забрана за носене на бурки, предаде 'Фокус", цитирайки AFP. "Съгласни сме, че отричаме бурката. Съгласни сме, че желаем въвеждането на законово задължение лицето на бъде показвано на местата, където това е необходимо за съвместното съществуване на обществото – зад волана, в администрацията, в училищата и университетите, в обществените служби и в съда“, заяви Томас де Мезиер.

Носенето на бурка не спомага за интегрирането на мюсюлманките в Германия, заяви пък канцлерът на Германия Ангела Меркел в интервю за Redaktionsnetzwerk Deutschland, предаде БГНЕС. "Според мен жената, чието лице е напълно покрито, едва ли има шанс да се интегрира“, убедена е Меркел. Тя не каза обаче дали е възможна пълната забрана на бурката в Германия. "Тук става дума за политически и юридически въпрос, за чието решаване министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер има пълната ми подкрепа“, отбеляза  Меркел.

Меркел: Напълно забулена жена в Германия няма шанс за интеграция

Германската канцлерка Ангела Меркел определи използваните от някои мюсюлманки покривала за цялото тяло, закриващи лицето, като пречка з...

Темата предизвика обществен дебат, след като три френски града забраниха носенето на ислямски бански костюми – или буркини, като обявиха, че те са в разрез със светския характер на Франция.

Австрийският министър на външните работи се обяви и за налагането на общественополезен труд за бежанците. Той смята, че трябва да се въведе така нареченият "труд за 1 евро" за бежанците, за да се намали възможността идващите в страната мигранти да се възползват от социалната защита и да живеят на социалните помощи.

Общественополезният труд трябва да обхваща дейностите, свързани с поддръжката на обществените места, оказване на помощ на търсещите убежище, както и работа в социалните центрове. Дирекцията за заетост трябва да бъде посредник. Всеки, който отказва общественополезен труд, автоматично ще бъде изправен пред заплахата от намаляване на социалните права, заяви Курц и подчерта важността от това участие на бежанците на пазара на труда за интеграция.

"Много е важно бежанците да започнат работа, защото ако постоянно седят у дома или по пейките в парковете, могат да им хрумнат глупави идеи", смята австрийският министър на интеграцията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа