Юристи се опитват да предотвратят Brexit

2924
Юристи се опитват да предотвратят Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

Юридическа кантора Mishcon de Reya се опитва да блокира излизането на Великобритания от ЕС, съобщиха британските медии.

Адвокатите, които действат по искане на свои клиенти, но без да споменават имената им, твърдят, че британското правителство не може без одобрението на двете камари на парламента да активира член 50 от Лисабонския договор за напускане на ЕС. След референдума британският премиер Дейвид Камерън обяви, че подава оставка през есента, и неговият приемник на поста ще трябва да започне процедурата за Brexit. Според Mishcon de Reya подобни действия ще са незаконни, ако кабинетът не получи изричното одобрение на депутатите. Юристите са категорични, че стриктно ще следят за това. От кантората са поискали уверение от правителството, че ще бъде уважен суверенитетът на британския парламент, пише в. "Сега".

Журналист: След Brexit бъдещето е турбулентност и страх

След референдума във Великобритания и подкрепата за Brexit в страната никой не знае какво ще се случи следващите 10 месеца. Случващото ...

Днес изненадващо от политиката се оттегли лидерът на британската Партия на независимостта и един от двигателите на кампанията за Brexit Найджъл Фарадж. Това предизвика смут и недоумение в социалните мрежи и медиите. На пресконференция в Лондон той заяви, че е изпълнил политическите си амбиции чрез победата на евроскептиците на референдума. "Влязох в тази битка, защото исках нацията ни да се управлява сама, а не защото целя да градя политическа кариера", обясни Фарадж. Според него партията му била "в добро състояние и с моята абсолютна подкрепа ще продължи да привлича избиратели". "Да водиш партията бе трудно на моменти, но си струваше", каза той и допълни, че Великобритания се нуждае от премиер, подкрепящ излизането на страната от ЕС.

Найджъл Фарадж подава оставка от лидерския пост в партията за трети път. Той беше председател на Партията на независимостта от 2006 до 2009 г. и се върна начело през 2010 г. През 2014 г. партията спечели изборите за ЕП и Фарадж стана евродепутат. През м.г. той се оттегли от лидерския пост след британския парламентарен вот, но после размисли и се завърна.

Главният спонсор на антиевропейските партии във Великобритания и на Brexit кампанията, бизнесменът Арън Банкс, обяви, че създава ново евроскептично движение, писа електронното издание Politico. Той заяви, че иска да привлече привържениците на излизането на страната от ЕС. Фарадж обаче не влиза в плановете на Банкс за нова партия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа